Очаква се онкозаболяванията да станат водещи по разпространение и инвалидизация в света през 2020 г., разходите неизбежно ще растат и трябва да се търсят възможности за финансиране. Това стана ясно на конференцията „Иновациите в онкологичната терапия – парадигма на настоящето“, организирана от в. „Капитал“ в партньорство с Health PR.

„Най-новите методи в диагностиката и терапията водят до това, терапията да става все по-персонализирана. Идеята е стара, но почти цяло столетие остана само на теория и сега, с възможностите за търсене на генни мутации, включително генно профилиране, се осъществява в практиката. Персонализирането е факт при някои локализации, за други навлиза в момента и у нас“, обясни проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество и медицински директор на „Аджибадем Сити клиник Онкологичен център“. Той представи съвременния персонализиран подход при рак на дебелото черво, при който биологичната терапия вече е рутинна част от системната терапия. Надеждата ни е, че ще имаме подкрепата на държавата, за да продължим развитието на онкологичното здравеопазване, допълни той.

„Онкозаболяванията са приоритет, държавата отдели 8,5 млн. лв. за нова апаратура в периода 2015-2019 г. Разходите за онколекарства са увеличени от 245,9 млн. лв. през 2015 г. на 416,1 млн. лв. за 2018 г.“, каза доц. Лъчезар Иванов от здравната комисия в парламента.

„В последните години се осъществява революция в онкотерапията, от смъртоносна диагноза ракът се превръща в хронично заболяване. Двама от всеки 3-ма онкопациенти имат над 5-годишна преживяемост, а 75% от пациентите се връщат на работа в Европа, но и у нас ситуацията не е различна“, обясни д-р Красимира Чемишанска, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

„Днес като лекари имаме възможности, за които доскоро не смеехме и да мечтаем.“ - каза проф. Николай Габровски, зам.-директор на УМБАЛ „Пирогов“, който приветства форума в качеството си на зам.-председател на БЛС.

Значителен напредък се отбелязва и при лечението и удължаването на живота при рака на млечната жлеза, чийто дял е около 26% от всички онкодиагнози, стана ясно от презентацията на д-р Светлана Ганчева от Аджибадем Сити клиник Онкологичен център. Средно 72,8% е 5-годишната преживяемост у нас, а в Европа – 83,8%. Около 60% от пациентките у нас се диагностицират в ранен стадий, когато целта на терапиите е излекуване.

Съвременният подход в лечението на онкозаболяванията се фокусира не върху атакуването на отделни пътища на раковите клетки, а да търсим и прилагаме средства за повлияване на комбинацията от фактори и пътища за развитието на рака, обясни проф. д-р Галя Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО.

Имунологичните механизми за развитие на рака и като важна част от съвременната онкотерапия бяха представени от д-р Антоанета Томова, началник на Отделението по медицинска онкология в КОЦ-Пловдив. Модерното лечение е системно, комбинирано, персонализирано, прицелно, насочено и към активиране на собствения имунитет за справяне с рака.

Що се отнася до методите за диагностика на ракови заболявания, добрата новина е, че в България навлизат все повече иновативни такива, сподели Проф. д-р Ирена Костадинова, Началник Клиника по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Тя сподели още, че в ръководената от нея клиника съвсем скоро навлиза нов вид диагностика на простатен карцином с радиофармацевтик 68Ga-PSMA в съответствие с последните световните стандарти. Крайният ефект от иновативната диагностика е промяна на терапията при до 54% от пациентите и назначаване на персонализирано лечение. При 10% от болните с начално стадиране, терапевтичният режим преминава към радикален и очаквано пълно излекуване на пациента.

Д-р Николай Недев, ръководител Клиника по Лъчелечение и радиохирургия и д-р Иван Георгиев, специлист лъчетерапевт в същата клиника, споделиха с радост, че имат възможност да лекуват пациентите си с техника на световно ниво и да използват съвременни методи за лъчелечение. В клиниката по Лъчелечение към Аджибадем Сити Клиник се прилага IMRT (Intensity Modulated Radiotherapy) -  лъчелечение с компютърно модулиране на дозата от всеки рентгенов лъч, което е в основата на модерното лъчелечение.

„ Най-щадящият за сърцето и големите кръвоносни съдове метод за следоперативно лъчелечение при пациентки с рак на лявата гърда е със задържане на дишането се извършва в нашата клиника от близо 3 години“, сподели д-р Иван Георгиев. Той отбеляза още, че се гордее с факта, че разработването на тази техника поставя клиниката сред водещите центрове за лъчелечение в Европа.

Достъпът на българските пациенти до иновитивни терапии се затруднява, ако не се вземат необходимите регулаторни решения, 2020 г. ще е тежка година без иновации, каза Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM. Той обясни, че има желание от страна на властите да контролират какво да изписват лекарите – принципът за разходоефективност като контролиращ механизъм, а трябва да се акцентира върху проследяването на ефективността на терапиите, базирано на научни методи.

Иновации в немедицинската грижа за онкопациенти представи Евгения Александрова, председател на АПОЗ. Рехабилитационна програма за жени с рак на гърдата, психотерапевтична помощ и уелнес за онкопациенти са сред работещите програми за подобряване качеството на живота на пациентите.