В навечерието на Световния ден за борба с рака в Литературен клуб „Перото“ се проведе дискусия на тема „Съвременни методи за скрининг и лечение на рак на белия дроб“ с участието на водещи експерти в областта, сред които проф. Асен Дудов и доц. Веселка Стойнова от Аджибадем Сити Клиник Младост. На срещата присъстваха журналисти и общественици.

Целта на събитието бе да си припомним отново значението на този ден и да се замислим нaд рака на белия дроб - тази вече станала честа онкологичнa локализация, която от рядко заболяване преди по-малко от век се превърна в третата по честота по отношение на болестност и смъртност локализация на рака в съвременния индустриален свят.

"Само до преди няколко години ракът на белия дроб беше средно по честота заболяване, а днес е сред водещите локализации. Но медицината непрекъснато се развива и се откриха „невидими ключалки“, наречени биомаркери, които колегите патолози и генетици ежедневно търсят при всеки индивидуален тумор, за да можем ние – онколозите да напаснем най-правилното и оптимално за пациентите биологично лечение. Уточниха се така наречените „драйвърни мутации“, чрез които прицелно лекуваме с биологични лекарства тези форми на рак на белия дроб, които ги имат", каза проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество и медицински директор и завеждащ Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник Младост. Той подчерта, че вече се прилагат различни комбинации между имунотерапия и химиотерапия или различна последователност на методите, съобразени с индивидуалните характеристики на болния. "Една от важните стъпки, които трябва да направим в България е въвеждането на „Изчерпателното геномно секвениране или т.н. широкоспектърно генетично изследване“. По най-точен начин то ще ни покаже наличието или не на тези „невидими ключалки“ и ще даде информация и за други генетични характеристики на тумора при всеки един пациент. Трябва да изискваме от държавата поеме тази отговорност", обясни онкологът.

"За съжаление, в България при над 60% от пациентите туморът се открива вече в напреднал стадий (III или IV). Един от утвърдените вече начини за поставяне на диагнозата е нискодозовата компютърна тоография. За разлика от стандартното изследване, облъчването при това изследване е много по-малко – буквално, колкото едно пътуване със самолет до САЩ. Този подход се прилага при хора над 50 години, които в продължение на 30 години са пушили по една кутия цигари на ден или тези, които в продължение на 15 години са пушили по две кутии. За съжаление това изследване не се поема от Националната здравноосигурителна каса и се надяваме да се промени след приемането на Националния противораков план. Нискодозовата компютърна томография е единственото утвърдено скринингово изследване“, обясни доц. Веселка Стойнова, завеждащ на Клиниката по образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник Младост.

По света всяка година близо 10 млн. души умират в резултат на онкологичните заболяване, като най-често срещаните видове рак са рак на гърдата, белия дроб и дебелото черво.

По последни данни над 2.2 млн. души са диагностицирани с рак на белия дроб в световен мащаб, а починалите от заболяването са 1.9 млн. Прогнозите сочат, че до 2050 г. новооткритите случаи ще нараснат до 3.8 млн. По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая.

Събитието бе организирано от Амджен България, а поводът е предстоящият 4 февруари – Световен ден за борба с онкологичните заболявания.

--------------------------------------------------------------------

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е компютърната томография, към която трябва да има разработен специлизиран нискодозов клиничен протокол. Новата програма за рак на бял дроб в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост е единствената одобрена от Министерство на здравеопазването в България. В нея се определя начинът, по който се одобряват, изследват и проследяват пациентите по процедурата. Тя дава възможност за намаляване на риска за пациента с до 90 % в сравнение с националните референтни стойности.

Можете да научите повече на *5544 с опция Младост