Тютюнопушенето е основен фактор за развитие на рак на белия дроб. За това предупреди доц. Веселка Стойнова, която е завеждащ Клиниката по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост пред радио БНР.

Ракът на белия дроб продължава за бъде водеща причина за смърт от злокачествени заболявания в света. Основният проблем идва от късното откриване на заболяването. Доц. Стойнова разказа за новата програма за ранно откриване на рак на бял дроб в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост и процесът по създаването й.

„Това беше екипна работа с медицинския физик в болницата. Запознахме се с общоприетите стандарти, направихме всичко необходимо. Тествахме много различни варианти, за да се стигне до протокол, който  да осигурява наистина добра информативност, добър образ при минимално лъчение.”

На въпроса кои хора трябва да се подложат на такова изследване, доц. Стойнова посъветва следното:

„Не всички хора има смисъл да правят такова скринингово изследване. То е полезно в една строго определена рискова група, която е дефинирана ясно в протоколите и в указанията в цял свят за скринингово изследване на бял дроб. Това са хора над 50 години, между 50-80 години в повечето препоръки, които са пушили по една кутия цигари на ден в продължение на 30 години. Тоест, има възрастов диапазон, в който препоръчваме изследването и указания за това кои са рисковите пушачи. Точно тези хора са таргетната група, към която сме насочили тази програма.”

"Заболяването може да бъде овладяно в по-голяма степен, ако се хване на време", обясни доц. Стойнова. „При ранно откриване над 70% от пациентите достигат над 5 години преживяемост“, 

Цялото интервю на Спас Крайнин с доц. д-р Веселка Стойнова може да чуете в звуковия файл тук.