По случай месеца за борба с рака на гърдата, Д-р Иван Георгиев, радиолог и лъчетерапевт в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, гостува в Code Health Healthy Morning, за да отговори на някои от най-често задаваните въпроси от пациентите.

На въпроса присъда ли е ракът, д-р Георгиев сподели: “В момента всъщност ние имаме много инструменти да лекуваме онкологичните заболявания във всички техни стадии, но ползвайки профилактичните програми, повечето хора, които все пак ще развият такова заболяване, имат много по-големи шансове да то да бъде лекувано значително по-успешно и за значително по-кратко време.”

В предаването бяха коментирани съвременните методи за диагностициране и лечение, а д-р Георгиев сподели за иновативната техника на лъчелечение на лява гърда в Acibadem City Clinic Младост, която намалява лъчевото натоварване на сърцето с над  50%.

Д-р Георгиев не пропусна да спомене, че България достига световни нива на диагностика и лечение. Според него е постигнат сериозен скок в ранната диагностика на заболяванията, в тяхното оперативно лечение, сериозни постижения в областта на медицинската онкология и лекарствата. Според него световната тенденция е да се правят все по-щадящи оперативни интервенции.

Д-р Георгиев призова пациентите да не отлагат и да не се страхуват от профилактичните прегледи, защото медицинската апаратура вече е много модерна и ранната диагностика е въпрос на отговорност към собственото здраве.

Цялото интервю може да гледате тук