Има една диагноза, която винаги разтърсва. Тя е плашеща и те приземява. Това е диагнозата "рак". Навярно би сломила всеки един от нас и често се приема като присъда. Освен в онези моменти, когато решим да се борим и да не се отказваме. Разказваме ви историята на 60-годишната Йорданка от Пазарджик, която преди една година разбира, че има рак на маточната шийка. 

"Всичко започна през май месец на 2022г., когато получих кървене. Това силно ме притесни, тъй като близо 10 години вече съм в менопауза. Тръгнах с дъщеря ми към Пловдив, тя тъкмо беше взела книжка. Там ме прегледаха, направиха и биопсия. Не след дълго лекарят ме посети. Каза ми: "Сигурно е рак...".  Как така "сигурно"? Рак ли е или не? Как е възможно да се казва такава диагноза по този начин? Бях в стаята, а отвън чакаше дъщеря ми. И тя го чу, чух я как изплака и как я извеждат навън. Никога няма да забравя този момент. Тогава не мислех за мен и това, което чувах, мислех за нея. Скоро след това се прибрах вкъщи. Когато телефонът иззвъня, знаех че резултатът от биопсията е готов. Тих женски глас каза: "Биопсията е готова, имате рак на маточната шийка". Просто ей така, като удар с чук по главата. По телефона. Кратко и ясно. В този момент диагнозата рак за мен беше край на всичко.", разказва Йорданка. 

Без насока къде и какво й предстои от тук нататък, Йорданка се срива психически и физически. Следват трудни дни на ориентация и търсене на информация. Насочват я към скенер в близък град, чийто резултат и разчитане объркват Йорданка и семейството й още повече. Тогава семеен приятел споделя за д-р Ангелов и Аджибадем Сити Клиник Младост. 

"Йорданка дойде при мен на консултация силно притеснена и объркана. Оказа се, че е имало объркване в диагнозата й. Първоначално е била диагностицирана с карцином на маточната шийка, след което е насочена към друга болница за предоперативен стадиращ скенер, който е бил разчетен погрешно. Твърдението на лекарите там е, че туморна формация липсва и пациентката остава в трудна ситуация без диагноза и без план за лечение.", коментира д-р Ангелов, лъчетерапевт в Aджибадем Сити Клиник Младост.

"Taзи ситуация не е необичайна в практиката. Ето защо е изключително важно рапортуването на всяко образно изследване да е направено от лекар с необходимия опит, който е добре информиран за проблема на пациента и който познава в детайли развитието на раковото заболяване. Никога не е въпрос само на апаратура. Много е важно резултатите от образните изследвания да бъдат огледани не сами за себе си, а в констекста на конкретния пациент. Нито лекарският преглед, нито образните изследвания сами по себе си са перфектни", коментира д-р Недев, завеждащ Клиниката по Лъчетерапия и радиохирургия на Aджибадем Сити Клиник Младост.

Йорданка се доверява на д-р Ангелов и започва своя сигурен път към правилна диагноза и стадиране на заболяването. Назначен е ПЕТ/КТ с цел визуализиране на тумора и потвърждение на първата диагноза. Установява се активна туморна формация на маточната шийка с размер около 5 см, без данни за далечни метастази.

"Тежко е да чуеш, че имаш рак. По-тежкото, обаче, е да намериш правилния път към това какво трябва да се случи след това. Първата ми среща с д-р Ангелов беше като светлина в тъмен ден. Никога няма да забравя отношението му и това, че беше до мен на всеки етап от лечението ми. Отговаряше на всички мои въпроси, обясняваше ми какво предстои от тук нататък", споделя Йорданка.

Под наблюдението на д-р Ангелов, Йорданка преминава през дефинитивна лъче и химиотерапия, която провежда със седмични вливания на химиотерапията и прецизно 3D планиране, и провеждане на лъчетерапия. След края на лъче и химиотерапията лечението продължава с провеждането на три курса интракавитарна брахитерапия. "Това е вид вътрешно лъчелечение, при което източникът на радиация се вкарва в самия тумор или в непосредствена близост до него. Основният принцип на действие e облъчването на туморните клетки на късо разстояние и за кратко време. Тази техника определя брахитерапията като безопасен метод, тъй като успяваме да увредим само туморните клетки, така че те да изчезнат и в същото време максимално да предпазим здравите тъкани. Основното предимство на този метод е много висока доза в самия тумор и ниска доза в рисковите органи, които са в непосредствена близост", добавя д-р Ангелов.

"Благодарна съм на целия екип на Отделението по Лъчетерапия и радиохирургия. За мен д-р Ангелов е прекрасен човек и професионалист. Дължа му живота си, убедена съм в това. Поклон пред добротата и човещината", разказва с усмивка Йорданка.

"Всеки случай е строго индивидуален, но практиката ни е показала, че при тумори над 4 см лъчехимиотерапията, съчетана с интракавитарна брахитерапия, са по-добрата опция от оперативното лечение и е метод на избор при такива пациенти. Почти при всички лекувани пациенти по този метод въобще не се налага операция като част от стандартното лечение", коментира д-р Ангелов.

Днес Йорданка е добре. Почти година след първоначалната диагноза, днес ракът е само лош спомен. В края на декември рестадиращият ПЕТ/КТ  показва пълен отговор на заболяването към проведеното лечение. Ракът си е отишъл. 

----------------------------------