Това е историята на Дочка, една смела жена, която се изправи пред най-лошата диагноза - тройно негативен рак на гърдата. Това е рядка форма, която представлява около 10-20% от всички видове рак на гърдата. Механизмите, които причиняват този вид рак, са до голяма степен неизвестни, което го прави особено труден за лечение. При него липсват естроген и прогестерон рецептори и няма свръх-производство на HER2 протеин. Въпреки че пациентите могат да отговорят на химиотерапия, като цяло възможностите за лечение са ограничени и прогнозата често е лоша. Въпреки това, шанс за излекуване винаги има.

-----------------------------------

Всичко започва около коледните празници миналата година, когато Дочка усеща странна подутина в лявата си гърда. Въпреки това, тя решава да не се притеснява и да прекара празниците спокойно. Тя живее в малък град, където има болница, но по време на празниците е трудно да се намери лекар.

Истината е, че година преди това бях правила мамография. Бях сигурна, че тази бучка е всичко друго, но не и рак. Изчаках да минат празниците и запазих час при специалист в гр.Пловдив. Когато си от по-малък град, достъпът до лекари е труден. Изисква планиране, пътуване”, разказва Дочка. 

Малко по-късно и след проведен ехографски преглед, лекарят я съветва да направи биопсия. Не му харесва как са подредени клетките в определен участък на лявата й гърда. Той иска да види резултата от биопсията, съветва я да не отлага. Минават 10 дни, през които Дочка очаква всичко друго, но не и да чуе диагнозата “рак”.

Лекарят ме извика в коридора, беше напрегнат. Каза ми: “Имаш труден за лекуване рак, който е тройно отрицателен. Ако имаше дори един плюс, щях да съм по-спокоен.” Аз не знаех какво означава “тройно негативен”. Каза ми, че имам право да се лекувам, където искам, но да не се съгласявам за под 6 химиотерапии", разказва тя.

Харесвам сравнението, което Центърът за контрол и превенция на заболяванията дава на феномена –тройно негативен РМЖче раковата клетка е като къща, входната врата на която има три ключалки, наречени рецептори – рецептор за естроген, рецептор за прогестерон и рецептор за епидермален растежен фактор - HER2. Ако имате тройно негативен РМЖ, това означава, че тези ключалки не са там, не са на вашата врата - имаме 3 ключа, но не можем да ги използваме.“, коментира д-р Светлана Ганчева, медицински онколог и лекуващ лекар на Дочка.

Така започна нейната борба с рака на гърдата.

Бях в шок. Направих второ консултация в друга болница. Същият резултат. Запомних думите на лекаря “труден за лекуване рак”. Първоначалната реакция след като разбрах каква е диагнозата беше паника и страх. Изпитвах притеснение през какво ще трябва да преминем аз и моето семейство. Дълго време не вярвах, отказвах да го приема. Надявах се да е грешка. Нямах абсолютно никакви симптоми, само няколко седмици по-рано аз бях човек без рак - ходещ на работа, радващ се на живота. И всичко щеше да е същото… но бучката беше там., разказва Дочка.

За кратко Дочка трябва да време решение къде да се лекува.

След препоръка от приятелка, тя се среща с д-р Ганчева, медицински онколог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Тя разказва на Дочка, че ракът е трети стадии, но надежда има. Успокоява я и разказва следващите стъпки, които тя трябва да предприеме в битката със своя рак.

Все си мислех, че идвайки в София ще ми кажат, че всичко е наред. И аз бях готова да простя на всички други лекари за ”грешната диагноза” и за стреса, които са ми причинили. Стига всичко да е наред, стига да ми кажат, че съм добре. Когато се срещнах с д-р Ганчева тя каза: да, рак е, започваш лечение. Не ме попита искаш или не. В началото започнах да чета в интернет за разни алтернативи, по форуми. В крайна сметка реших, че няма да рискувам и да се откажа от лечение, което се препоръчва от лекарите. В момента, когато реших да започна с лечението си, спрях да чета в интернет. Не можех да го причиня на мен или на моето семейство”, споделя тя.

Следва предоперативна химиотерапия и пълна мастектомия.

През юли 2021г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри комбинацията на химиотерапия с имунотерапия предоперативно, последвана от имунотерапия следоперативно. Тази комбинация вече има позитивен реимбурсен статус (т.е заплаща се от НЗОК ) и в нашата страна, което позволява да бъде прилагана на пациентите, които имат индикации за такова лечение. Една от целите на предоперативната терапия е да намали и дори унищожи изцяло туморните клетки в млечната жлеза – статус, който наричаме пълна патологична ремисия, която доказано е свързана с по-добра прогноза. За щастие, при Дочка постигнахме този резултат - ПЕТ скенера показа пълна метаболитна ремисия, ЯМР на млечни жлези показа пълна ремисия, а при операцията не бяха открити туморни клетки в млечната жлеза и аксиларните лимфни възли. Сега лечението й продължава следоперативно и ще завърши във възприетите срокове.”, разказва д-р Ганчева.

Ракът е суров противник. 

Гаденето, повръщането, безтегловното състояние, в което бях е кошмар, който искам да забравя. Но и през това човек преминава в името на децата си, любимия човек, родителите си и в името на това да си жив. Сега ми предстои лъчетерапия. Знам, че няма да е лесно, но това, че има добри резултатите до този момент ми дава сила да продължа. Трудно е, признавам. Чувствам се наранена и осакатена като жена - косата ми окапа, гърдата ми я няма. Очаква се да съм силна, да. Това е друга битка. Голямо предизвикателство за мен е да мисля положително и да не се предавам. Благодарна съм за подкрепата на семейството си, за това, че са до мен и ми помагат да се справя с емоционалния аспект на болестта." , споделя Дочка.

Иска тази история да достигне до повече жени

"Сега ми предстой лъчелечение, което започвам през октомври при д-р Великова, лъчетерапевт. Харесва ми, че на едно и също място провеждам цялото лечение. Няма лутане, всичко е предварително планирано и лекарите са един екип. Искам да изкажа огромната си благодарности на д-р Ганчева, д-р Великова и проф. Александрова, на целия екип, който се грижи за мен по време на лечението ми. Благодаря за професионализма ви, за човешкото отношение и съпричастност! А на всички жени, които сега преминават през това искам да кажа само едно: Борбени момичета и за момент не се предавайте на тази коварна болест, ние сме по силни от нея! Вярвайте в медицината, лекарите и Бог."

Безспорно, ранната диагноза е ключът към живота с добро качество. Ракът на млечната жлеза е лечимо заболяване, когато се установи навреме. При метастатична болест, въпреки огромните успехи в диагностиката и лечението се борим единствено да удължим преживяемоста и да поддържаме качеството на живот. Моето послание към всички жени е да не подценяват профилактиката, да не подминават дори симптомите, които смятат за маловажни, да си напомнят, че наистина нищо не е по-важно от здравето и да имат ясното съзнание, че носят отговорност не само към себе си, но и към хората, които обичат.”, коментира д-р Ганчева.

------------------------------------------------------

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври,  Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отстъпка на всички образни изследвания на гърди - стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 с опция Младост.