Третото издание на конкурса “Иновации и добри практики в здравния сектор” на Капитал и биофармацевтичната компания АбВИ отличи с I-ва награда екипа на д-р Асен Келчев, ръководител на отделението по Кардиохирургия в Сърдечно-съдов център. Екипът на д-р Келчев за втора година впечатли журито с клиничната си практика в минимално инвазивната кардиохирургия. Всички единодушно гласуваха да му бъде връчена за втори път голямата награда. Призът за 2020-та  беше присъден за “Аортно клапно протезиране с дясна миниторакотомия”.

 

От общо 5 награди на конкурса 3 са за лекари от групата на Аджибадем Сити Клиник. Втората награда на “Капитал” получи д-р Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология в Болница Токуда за “Прилагане на вътресъдова литотрипсия при сложни калцирани лезии на коронарните съдове за първи път в България”. Доц. Калоян Давидов и водения от него екип на Отделението по Урология в Болница Токуда заслужено получиха специалната награда за “Дигитално здравеопазване” за създаването на онлайн платформата за проследяване и консултации на пациенти с урологични заболявания - https://endourologysofia.com/bg

 

Екипът на д-р Асен Келчев е първият в България, въвел смяната на аортна клапа през дясна миниторакотомия. През последните 2 години оглавяваното от д-р Келчев отделение  в  Сърдечно-съдов център става все по-разпознаваемо като най-иновативната кардиохирургия в страната. Операцията през дясна миниторакотомия се извършва през напречен разрез около 6 см по хода на трето дясно ребро, като по този начин се запазва целостта на гръдната кост и се намалява хирургичната травма. Ползите за пациента са отличен козметичен резултат, намалена кръвозагуба, липса на двигателни ограничения, по-бързо възстановяване и са в основата на доброто психо емоционално състояние на оперирания след кардиохирургичната интервенция.

 

От началото на 2020 г. до момента над 10 пациенти са оперирани през дясна миниторакотомия. Другият минимално инвазивен достъп за смяна на аортна клапа, който се използва в Сърдечно-съдов център, е горна частична стернотомия. Оперативният разрез в този случай е около 6-8 см. За последните 2 години над 90% от аортните клапи в отделението са сменени чрез минимално инвазивна хирургия. От няколко месеца в реимбурсния списък на НЗОК са и т.нар. безшевни аортни клапни протези, чието предимство е, че се имплантират много по-бързо. В отговор на високите стандарти отделението разполага с 3D ендоскопска апаратура и специализиран инструментариум за извършването им.