През изминалия уикенд за девети пореден път се проведе конгресът Дни на ехокардиографията-София с домакин Асоциацията на сърдечносъдовата образна диагностика, чийто председател е доц. д-р Красимира Христова. В рамките на форума по време на специалната сеция Candlelight Session традиционно кардиолози презентираха свои интересни клинични случаи.

Кардиологът д-р Мария Доцева от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център и д-р Страхил Василев, специализант по кардиология в Клиника по кардиология, впечатлиха аудиторията със своите интригуващи клинични казуси и с последващите стратегии за лечение на пациентите.

Д-р Василев представи рядък случай на млада пациентка на 19 г. с идиопатична кардиомиопатия и чести продължителни камерни тахикардии. Поради ниската честота на това заболяване и младата възраст на пациентката, случаят е заинтригуващ в диагностично-лечебен план. След пролежаване в болницата и извършване на детайлна ехокардиография и ядрено-магнитен резонанс, лекуващият екип преценява, че пациентката е показана за имплантация на постоянен кардиовертер дефибрилатор. Това е /ICD/ вид пейсмейкър, който ефективно потиска камерните тахикардии (сърцебиене), което в този случай може да бъде фатално. При едномесечното проследяване на пациентката се установява, че е имала над 10 епизода на такива камерни тахикардии, успешно прекъснати от имплантираното ICD, на практика спасявайки живота й.

Кардиологът д-р Мария Доцева презентира клиничен случай с жена на 67 г. с персистиращо предсърдно мъждене. След регулиране на ритъма чрез с електрическо кардиоверзио лекарите прилагат ЕФИ и аблация на аритмията. В момента пациентката се чувства добре и в ритъм, без оплаквания.

Като лектори във форума се включиха кардиологът проф. Найденка Златарева и кардиохирургът д-р Асен Келчев от УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Проф. Златарева презентира темата „Митрална регургитация“, а д-р Келчев представи „Минимално инвазивния подход в кардиохирургия“.

Основна тема на Дни на ехокардиографията-София 2023 беше „Образна диагностика и женско сърце“ с основен акцент върху женското сърдечносъдово здраве – превенция, диагностика и лечение. България е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания в Европа. На всеки 80 секунди по света умира по една жена от сърдечносъдово заболяване, включително и от мозъчен инсулт.

Превенцията на сърдечносъдови заболявания може да бъде осъществена чрез ранна диагностика, обучение и промяна в начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериална хипертония и дислепидемия.

Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве.