Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ започва скрининг за послеефекта от COVID-19 върху сърцето. Екипът на проф. Иво Петров ще проследи морфологията и функцията на сърцето при хора, предимно в по-млада възраст и прекарали коронавирусна инфекция, при това в по-лека форма. Досега лекарите по цял свят съсредоточаваха вниманието си върху пациентите в болници, при които тромбообразуването пряко засяга сърцето, но хората на домашно лечение и още повече безсимптомните не са проследявани ефективно след преболедуването.

„Дори един млад човек да изкара вируса на крак, последиците за организма може да са сериозни. През последните седмици зачестяват случаите на млади хора с инфаркт и белодробна емболия, за някои от тях е ясно, че са били позитивни за COVID-19. Само за два дни при нас приехме трима пациенти на 32, 41 и 47 години, двама от тях бяха с инфаркт, а третият с емболия“, обясни проф. Петров. Това мотивира кардиолозите да започнат кампания за скрининг и проследяване чрез ехокардиография на млади хора, победили вече вируса.

Проф. Петров препоръчва задължително на втората и четвъртата седмица след прекратяване на активната инфекция да се правят контролни изследвания, снимка на бял дроб, и също така да се добави ехокардиография. 

Друга голяма група пациенти в кардиологичните клиники в момента са тези, които от страх от зараза са пренебрегнали дълго време тревожните симптоми.

„Сега се борим с тежки случаи, запуснати пациенти, които не са потърсили помощ навреме и това пък е косвеният ефект от пандемията“, обясни проф. Иво Петров.