В Клиничната лаборатория на Сърдечно-съдов център се извършва тест за Т-клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2 (Covid-19). С него се установява активността на Т-клетъчния имунен отговор срещу COVID-19 при вече преболедували или ваксинирани пациенти.

За изследването е необходима венозна кръв, резултатът излиза след 7 работни дни.

 

Кога да направим това изследване?

  • Десет дни след преболедуване.
  • Десет дни след приложение на втората доза ваксина.
  • При ниски стойности на IgG антитела срещу COVID-19 след преболедуване или ваксиниране.

 

Какво представлява клетъчният имунитет?

Имунната защита на организма срещу бактерии, вируси, гъбички и други болестотворни причинители се осъществява от клетъчния и хуморалния имунитет, като това разделяне е условно. Те са взаимно свързани и взаимно повлияващи се. Хуморалният имунитет се осъществява от антителата-основно IgM и IgG. А клетъчният - от Т-лимфоцитите, NK- клетките и други клетки на имунната система.

Tестът за клетъчен имунитет измерва промяната в концентрацията на Интерферон Гама в кръвта преди и след стимулация на лимфоцитите на пациента с антиген на COVID-19 (базиран на S1 участъка на спайк протеина на SARS-CoV-2).

Интерферон Гама играе ключова роля в противовирусната защита на организма. Неговото основно действие се състои в потискане на вирусното размножаване, има имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект. Той се произвежда от Т-лимфоцитите, NK-клетките и някои други клетки при осъществяване на специфичния имунен отговор.