Всички болнични заведения на Аджибадем Сити Клиник се включват в информационна кампания за насърчаване на ваксинациите сред пациентите. „Ваксинирах се, защото ме е грижа“ е слоганът на кампанията.

Мениджърите на болниците застават зад позицията, че предвид наближаването на четвърта вълна на Covid-19 е необходимо активно участие на цялото общество.

„Не можем да останем встрани от такъв проблем и е редно да реагираме. Необходима е активна намеса от страна на всички държавни структури, обществени организации, бърза реакция от всички медии и естествено от медиците. Трябва сега и веднага да бъдем активни, за да можем да ограничим последствията от пандемията. Човечеството е оцеляло благодарение на ваксините, нямаме време да чакаме.“, заяви Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

„Ваксината не е лекарство, но намалява смъртността и тежката хоспитализация. Това ни дава време, докато стигнем момента да се справяме с този вирус, както се справяме с грипа. Затова се налага да спазваме мерките и да не забравяме, че имаме сериозен проблем“, каза г-н Марков.

От началото на август Българската болнична асоциация, чийто заместник председател е Андрей Марков, заедно със свои партньорски организации работи за ускоряване процеса на ваксинация у нас.

Според проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, имаме на разположение едни 20 дни, в които ако сме много активни като общество и обществена нагласа, имаме реален шанс да се предпазим като популация от драматичното развитие на една четвърта вълна.

„Отговорност от обществена и национална гледна точка, да не говорим и от гледна точка на здравеопазването, и наистина абсолютно важно е хората да бъдат ваксинирани. Колкото повече са ваксинирани, толкова е по-малка вероятността вирусът да се разпространява така ексклузивно, както се разпространявал досега.“, заяви проф. Иво Петров

Той отбеляза, че държави, които са шампиони по брой ваксинирани и съответно имат по-добра технологична подготвеност, отчитат както по-малка заразеност - като Израел, така и по-малка смъртност - като Великобритания. Хората, които са се ваксинирали, карат заболяването по-леко. Проф. Петров припомни, че Великобритания, където допреди месец вълната на заболелите беше сериозна, огромна част от населението беше ваксинирано. Дори вълната е по-висока като процентно отношение на населението спрямо нашата предходна вълна. А резултатите сочат, че смъртността е 2-3 пъти по-ниска. Според проф. Иво Петров една от причините за това е, че голяма част от населението е ваксинирано.

 В подкрепа на кампанията, всички лечебни заведения от Аджибадем Сити Клиник раздават значки и стикери на своите пациенти с надпис „Ваксинирах се, защото ме е грижа“. Целта е да се насърчат гражданите да демонстрират ангажираност и да дават пример на своите близки да са отговорни към своето и към здравето на другите.