Чрез модерната технология се отстранява плака от различен характер - холестерол, тромб, калцифициране или фибрин съдържаща. Плаките обикновено се натрупват по вътрешните стени на съдовете и са основната причина за сърдечно-съдови инциденти, включително инсулти, инфаркти и белодробен тромбемболизъм. Чрез интервенцията, която е безкръвна се отстраняват натрупванията. Процесът образно може да се оприличи на действие с бормашина с аспирация, която изсмуква плаката. Използва се специална апаратура, която ротационно отнема плаката и я извежда извън тялото на пациента посредством специален ротационно-аспирационен катетър към който се задават оборотите и аспирацията от специална апаратура.

С модерната апаратура разполагат няколко болници, но за съжаление приложението є е твърде ограничено, коментира проф. Иво Петров. Причината е, че процедурата не се заплаща от здравната каса. Пациентите плащат според използваните консумативи. Технологията е щадяща и много по-малко рискова от гледна точка на системно кървене. При тромбоза се използва апаратура „Аспирекс”.

„За съжаление зачестяват случаите на хора с тромбози и тромбоемболии. И в момента имаме няколко такива пациенти”, коментира проф. Петров. Той обясни, че традиционно проблемът се решава чрез медикамент - тромболитик, който разтваря тромба, което често е невъзможно и крие риск от кървене. Ако той е твърд и е срастнал със стената на вените или на артерията, тогава трябва да се направи механична интервенция.
Проф. Петров разказа, че чрез новата технология са спасили преди дни живота на пациент с масивна тромбоемболия след COVID.

Преди това модерната технология е приложена за първи път при 72-годишна пациентка с напълно тромбозирали отдавна имплантирани стентове в бедрената артерия. Жената е имала направени общо 9 интервенции за 5 години, с множество рискови фактори. С помощта на новата технология инвазивните кардио-ангиолози успяват да обработят целия сегмент на засегнатата артерия и да премахнат плаката с идеален финален резултат. След процедурата пациентката е в стабилно състояние без необходимост от дълъг болничен престой предвид безкръвната интервенция.

„При повторно натрупване на плака на вече третиран съд изисква да се използват нови технологии, които да отнемат плаката. Рискът от сърдечно-съдов инцидент при тези пациенти е много голям. Тази система подобрява не само незабавните, но и дългосрочните резултати на лечение. И точно това ни е надеждата.”, заяви проф.Петров.

 

Материалът е публикуван във вестник Труд