Един от най-добрите подаръци, които можете да направите за сърцето си, е да сте активни и да се движите всеки ден. Комбинацията от редовни физически упражнения и средиземноморска диета, поддържането на нормално тегло и отказът от пушене е много добър план за защита срещу коронарна артериална и съдова болести. Това установи скорошно проучване John Hopkins University. Тези четири фактора намаляват риска от смърт с 80% през осемгодишния период, през който са проследени повече от 6200 пациенти, участвали в изследването.

Необикновената история на Добри Добрев

На снимката: Д-р Искрен Гарвански, електрофизиолог, който дава личен пример на своите пациенти с това, че тича и прави маратони. В момента се подготвя за Софийския маратон през октомври. Неговият съвет е за умерена физическа активност, тъй като прекомерният спорт може да доведе до развитие на предсърдно мъждене.

Добри Добрев e пациент на Отделението по кардиохирургия и на Отделението по електрофизиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Роден е със сърдечен проблем. Поради вродено генетично заболяване (болест на Барлоу) митралната му клапа не се затваря напълно и пропуска кръв на обратно. Екипът на д-р Асен Келчев извършва изключително сложна операция за подобряване на фукцията на клапа. Използват специални конци неохорди, с които успяват да прикрепят цялата митрална клапа към клапния апарат и да я стабилизират. Това е нов метод, чрез който се запазва целостта на клапата и се връща в нормалната й позиция, без да е нужно да се реже.

За съжаление Добри попада сред 40% от пациентите, при които се появяват усложнения след подобна интервенция - развива аритмия. Така се запознава с д-р Гарвански и д-р Михаил Протич от Отделението по електрофизиология. 

И докато лекарите се борят с неговата аритмия, Добри не само че тренира, но и четири месеца след операцията пробягва пловдивския полумаратон. Има на своя страна невероятен съмишленик, защото д-р Гарвански също като него е маратонец, но и специалист по спортните сърца. 

„Много хора биха си казали, че това е лудост. Напротив, лекарите препоръчват да се спортува дори по време на подобни проблеми, защото спортът помага на сърцето да оздравее и да стои в кондиция.", споделя Добри.

Благодарение на излючителната работа и подкрепа на двамата електрофизиолози Добри успява да справи с аритмията. А от месец се подготвя за два маратона - в Берлин на 25 септември и в Ню Йорк през ноември, за които беше избран като участник чрез жребиий. Пожелаваме му успех!

....................................................................................................................................................................................................................

За определени сърдечно-съдови заболявания двигателната активност може да бъде точно толкова ефективна, колкото и медикаментозната терапия. Разбирането за това как точно движението е от полза за сърцето може да бъде силна мотивация да сте активни и да се движите повече.

Спортът и упражненията понижават кръвното налягане

Упражненията действат като бета-блокер за забавяне на сърдечната честота и понижаване на кръвното налягане (както в покой, така и при движение). Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания.

Движението е ключът към контрола на теглото

Особено когато се комбинира с интелигентна диета, физическата активност е основен компонент за отслабване и още по-важно условие за поддържане на нормално тегло. А това от своя страна помага за оптимизиране на здравето на сърцето. Наднорменото тегло натоварва сърцето и е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Упражненията помагат за укрепване на мускулите

Комбинация от аеробни тренировки (могат да включват ходене, бягане, плуване и други енергични упражнения за изпомпване на сърцето) и силови тренировки (вдигане на тежести и  тренировки със съпротивление) се считат за най-добри за здравето на сърцето. Тези упражнения подобряват способността на мускулите да черпят кислород от циркулиращата кръв. Това намалява необходимостта самият сърдечен мускул да работи по-усилено, за да изпомпва повече кръв към мускулите, независимо от възрастта.

Упражненията може да помогнат да се откажете от пушенето

При редовна физическа активност и спорт много хора често се отказват от пушенето. Хората, които са във форма е по-малко вероятно да започнат да пушат, което е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания. Тъй като тютюнопушенето уврежда структурата и функцията на кръвоносните съдове.

Движението и спортът могат да спрат или забавят развитието на диабет

Изследванията на John Hopkins University показват, че когато се комбинират със силови тренировки, редовните аеробни упражнения като колоездене, бързо ходене или плуване могат да намалят риска от развитие на диабет с над 50%. Те позволяват на мускулите да обработват по-добре гликогена, което е горивото за енергия. Когато е нарушен, гликогенът води до прекомерни вискоки нива на кръвната захар и съответно до диабет.

Упражненията намаляват стреса

Хормоните на стреса могат да натоварят допълнително сърцето. Различните видове упражнения - независимо дали са аеробни (като бягане), ориентирани към съпротивление (като тренировка с тежести) или фокусирани върху гъвкавостта (като йога) – помагат за отпускането на нервната системата и респективно облекчават стреса.

Физическата активност намалява възпалението

Редовните упражнения намаляват хроничното възпаление и са важен фактор за намаляване на неблагоприятните ефекти за тялото от сърдечно-съдовите заболявания.

Как да бъдете по-активни физически, ако не сте били преди това

Започнете с малки стъпки и надграждайте.

  • Паркирайте колата си в далечния край на паркинга, така че да имате повече разстояние за ходене до входа на сградата.
  • Изберете стълбите, а не асансьора.
  • Прекарайте част от обедната почивка в ходене.
  • В дните с лошо време се опитайте да се разходите на закрито в мола.
  • Събудете се малко по-рано и тренирайте, преди да започнете с плана за деня.
  • Използвайте апликацията в телефона си, за да следите стъпките си или носете малък тракер. Опитайте се да увеличавате ежедневно стъпките си с 500 всяка седмица с цел да достигнете 10 000 стъпки на ден, ниво, което има много ползи за здравето.