Добри Добрев е IT специалист, но триатлонът е голямата му страст. При профилактичен преглед след ковид кардиолог открива увреждане на митралната му клапа - митрална инсуфициенция с повишена мобилност и на двете платна. Това налага сърдечна операция. Неочакваната новина за интервенцията е шокираща за 36-годишния пациент, тъй като е свързана с дълъг период на прекъсване от спорта.

През лятото на 2019-та Добри завършва първия си Айрънмен триатлон в Австрия. Това е едно от най-тежките физически спортни състезания в света - състои се от 3.86 км плуване, 180.25 км колоездене и 42.20 км бягане, които се провеждат едно след друго и без почивки с контролно време 17 часа на завършване.

Дори по време на такова огромно физическо натоварване той няма симптоми и не изпитва дискомфорт в областта на сърцето. През 2020 г. посещава кардиолог за профилактичен преглед след ковид. Образно изследване установява, че има увреждане на митралната клапа вследствие на унаследено заболяване (болест на Барлоу). Тя не функционира правилно и връща кръвта в лявото предсърдие. Няколко месеца по-късно д-р Садко Писин от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център констатира, че пролапсът на клапата е вече достатъчно голям за операция. Кардиологът консултира състоянието на пациента с кардиохирурга д-р Асен Келчев. Неговото мнение е, че може би е възможно да се направи пластика.

„За мен всичко това беше супер ново и естествено първата ми реакция беше отрицание. Преминах през всички фази докато приема факта за операция. Срещнах се с четирима други доктори/доценти/професори и всички обещаха да ремонтират клапата минимално инвазивно. Само д-р Келчев ми обясни, че операцията ще е много сложна. Прочетох доста научни статии по темата, за да се образовам за операциите като цяло, какви са предимствата, недостатъците на всички методи - био и механични клапи, минимално инвазивно, дори четох за ендоваскуларните опции с митраклип.“, спомня си Добри

Класическа кардиохирургия или минимално инвазивна операция

Вариантите за лечение на Добри са два. Първият е реконструкция на клапата чрез класическа кардиохирургична операция със разрязване на гръдната кост и централен 20-сантиметров разрез. Този вид интервенция е консервативен и изисква дълъг възстановителен период. Което означава, че ще се наложи много голяма пауза от спорта. Вторият избор е минимално инвазивна операция с 3D ендоскопска апаратура през дясно междуребрие и разрез от няколко сантиметра. Възстановяването е в пъти по-бързо, което ще позволи на пациента да се върне към тренировките след кратко време. Интервенцията е с намалена кръвозагуба и с миниатюрен козметичен дефект, като впоследствие не остава белег.

Операция в Кливланд клиник в Америка или в България

„Стана ясно, че това не е рутинна операция за този конкретен случай (болест на Барлоу) и че всъщност задоволителна успеваемост имат само клиниките и хирурзи с много много опит (като в САЩ). Ако не беше д-р Келчев, изборът ми щеше да е Кливланд клиник – топ болницата в света за сърдечни операции. Проучих опция за операция там, щеше да ми струва около 150 хил. долара. Доверих се на д-р Келчев заради това, че беше изключително искрен с мен.“, разказва Добри.

Заради пандемията се налага да се изчака с операцията половин година. След първоначалния шок от новината за сърдечна операция, няколко седмици по късно  Добри приема това изпитание като състезание.

„Трябваше да съм максимално подготвен и в добра форма. Както и да съм психически силен, защото не всичко можеше да мине по най-добрия начин. Предимството на спорта е, че те учи на дисциплина, сила и издръжливост в моменти като този.“

Уникален метод с 16 неохорди стабилизира митралната клапа в нормалната й позиция

„Съхранението на клапата при Добри е от голямо значение, за да може да продължи да се състезава в любимата си дисциплина. Извършихме пластика на клапата, която компенсира увредата без да налага имплантация. Една клапна подмяна би влошила качеството на живот на пациента поради терапия с кръворазреждащи медикаменти. Използвахме специални неохорди (конци - общо 16), с които успяхме да прикрепим цялата митрална клапа към клапния апарат и да я стабилизираме. Това е нов метод, чрез който се запазва целостта на клапата и се връща в нормалната й позиция, без да е нужно да се реже. Пет дни след операцията Добри се върна към ежедневните си занимания.“, обясни за операцията д-р Асен Келчев, ръководител на Отделение по кардиохирургия.

"Бях чел, че само в американските клиники, за да се намали или тотално елиминират болката по време на операция се прави т.нар криоаблация или замразяване на нерви между ребрата. И съм възхитен, че и в тази болница използват същия метод. Това което мога да кажа е, че имам пълно доверие на екипа по много причини - искреност, истинска загриженост, човешко отношение. И защото за първи път виждам лекари на това ниво, които да работят за моите мечти, а не да гледат на мен като на "поредния случай". Те разбират колко важно е за мен да се движа и да спортувам. И не се опитват да ме спрат, а точно обратното.“  

 

Свързани отделения