Доц. д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия и неврохирургът д-р Тома Спириев получиха награди от Българския лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината. Отличията им бяха връчени на престижната церемония „Лекар на годината 2023“, която се проведе в Деня на българския лекар, 19 октомври, в Националния исторически музей.

Доц. д-р Калин Лисички получи отличие в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Наградата за неговия изключителен професионализъм, всеотдайна работа, високи постижения и огромен принос в педиатрията и детската ревматология му връчи зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Доц. Лисички е лекар с над 35-годишен стаж. Той е утвърден и признат клиницист с огромен опит в детската патология и изключително задълбочени, прецизни и детайлни медицински познания. Ангажиран е активно в лечебно-диагностична, преподавателска и научно-изследователска работа. Диагностицира и лекува пациенти с изключително редки заболявания в световен мащаб, като протеингубеща ентеропатия при системен лупус еритематодес, болест на Vogt – Koyanagi – Harada, синдром на макрофагиална активация, болест на Mucha – Habermann, болест на Van Neck – Odelberg, Acute hemorrhagic edema of infancy, грануломатоза с полиангиит, ревматоиден васкулит, случаи на алергия към кортикостероиди, които са публикувани в научната литература.

Неврохирургът д-р Тома Спириев получи приз за „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ за проект „Three-Dimensional Photorealistic Atlas of Neurological Surgery“ - основата за създаване на иновативна платформа https://3datlasofneurologicalsurgery.org/. В платформата са използвани най-съвременни технологии за фотореалистично 3D заснемане на анатомични препарати, 3D моделиране на базата на сегментирани образни изследвания при създаването на 3D модели, с възможност да се използват в обучение за комплексна невроанатомия и предоперативно планиране. Базата данни на 3D атласа се използва успешно за обучение на специализанти по неврохирургия и студенти по медицина. Отличието му бе връчено от проф. Христо Шивачев, зам. -председател на БЛС. 

„Българският лекар заслужава уважението на всички нас за това, което прави“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Церемонията „Лекар на годината 2023“ се проведе за 20-ти юбилеен път. На нея присъства и президентът г-н Румен Радев, който изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто. 

Сред официалните гости на събитието бяха и проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването, председателят на комисията по здравеопазване към НС, проф. Костадин Ангелов, г-жа Иванка Кръстева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Дончо Барбалов, зам.- кмет на София.