В месеца, посветен на информираността за гръбначните изкривявания, бяха представени последните тенденции в консервативното и хирургично лечение на сколиоза, в рамките на първата детска конференция „Аз и сколиозата“. Събитието се проведе на 22 юни 2024 г., с участието на утвърдени имена в кинезитерапията, ортопедията и спиналната хирургия.

Демонстрации на най-утвърдените видове специализирани упражнения за пациенти с гръбначни деформации, корсетолечение и най-модерните методи за хирургично лечение за корекция на всички видове гръбначни изкривявания, предизвикаха огромен интерес сред деца и семейства, засегнати от заболяването.

Екипът на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда взе специално участие в събитието, в лицето на проф. д-р Васил Яблански, който представи в детайли видовете оперативно лечение на сколиоза и Мариана Попова – кинезитерапевт, която демонстрира физиотерапевтичните програми (Шрот метод и SEAS терапия) за лечение на гръбначни изкривявания.

Искрено възхищение сред публиката предизвикаха деца, преминали през лечение на гръбначно изкривяване и завърнали се към любимите си художествена гимнастика – представена от Йоана Ангелова, народни танци – представени от Лорета Цветанова и балет – представен от Радост Церовска.

Водещ бе Йоана Йокко – инфлуенсър и мотиватор за здравословен начин на живот, чието семейство също е имало среща с коварното гръбначно изкривяване, но благодарение на проф. д-р В. Яблански и екипа му, то е останало в миналото.

Подкрепа към събитието изразиха Министерство на младежта и спорта, Асоциация на физиотерапевтите в България и малките състезатели от НСК „Олимп“.