Денят на родилната помощ - Бабинден бе отбелязан с молитва за здраве и традиционен ритуал в акушеро-гинекологичния и неонатологичен комплекс на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. На 21 януари празнуват всички акушер-гинеколози, акушерки, неонатолози, репродуктивни специалисти и медицински сестри, които помагат за появата на новия живот.

Отец Радко прочете молитва за здраве и благословение на бебетата и медицинските специалисти. Той изпълни тържествен водосвет и поръси със светена вода всички присъстващи.

Както традицията повелява, беше изпълнен ритуалът по измиване на ръце на акушер-гинеколог и акушерка, а тази година и на специализиращ лекар. Днес това се случи с помощта на родилката Силвия Шахбазян-Жилов, която благодари за денонощните грижи за нея и новороденото ѝ момиченце. Тя изми ръцете на д-р Росица Колева, на акушерката Светлана Николчева и на д-р Николета Йорданова.

„Честит празник на всички колеги, желая ви да сте здрави, с много вдъхновение, благословение и с най-топлите ръце да посрещате новия живот. Да работите тази професия с много любов“, каза д-р Росица Колева.

Началникът на родилен сектор доц. д-р Сузана Нашар приветства медицинските специалисти. „Тази професия се работи от хора с големи, добри и вълнуващи се сърца. Бъдете честити и усмихнати. Да са здрави децата, които се раждат във вашите ръце, да са здрави и вашите семейства. Бъдете щастливи!“, каза в емоционално обръщение доц. Нашар.

Изпълнителният директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда д-р Венелина Милева също присъства на Бабинден и лично поздрави медицинските специалисти за професионалния им празник.

 „Бъдете здрави, с душите и сърцата си отдадени на тази професия. Продължавайте да работите по същия блестящ, безкомпромисен, топъл и любящ начин. Желая ви още много години хиляди бебета да се раждат във вашите ръце и нашата болница“, каза д-р Венелина Милева.

Медицинските специалисти си пожелаха здраве и благодариха за възможността, която им дава професията - ежедневно да са част от раждането на новия живот. А от началото на януари 2024 г. в техните ръце проплакаха над 100 бебета. През изминалата 2023 г. пък се родиха 1686 бебета.