Д-р Станислав Пашов – хирург в Kлиника по ортопедия и травматология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, въведе нов за страната ни оперативен метод за възстановяване на менискус, чрез прилагане на фибринов присадък (съсирек).

Доскоро при установено скъсване се практикуваше частично или тотално премахване на увредения менискус. Отстраняването му води до промяна в колянната кинематика и натоваварване, с лоши функционални резултати, и риск от прогресия на остеоартрит в дългосрочен план. Именно това е причината, честотата на интервенциите за възстановяване чрез зашиване, вместо премахване на менискуса, да се увеличава в световен мащаб в днешни дни.

Според концепцията отпреди 10 години, при 50% от скъсаните менискуси е възможно възстановяване чрез зашиване. Техниката с прилагане на кръвен съсирек не е иновативна, но напоследък има ренесанс в световен мащаб,  с което увеличава процента на подходящите случаи. Включително пациенти, при които доскоро не можеше да се възстанови менискусът заради механизма на скъсване, големина и разположение на увредената зона,  тази техника осигурява неговото зашиване.“ – споделя д-р С. Пашов.

По време на хирургичната интервенция се взимат 20 до 60 мл. кръв от пациента и след бърза обработка, полученият кръвен съсирек се зашива към увредената част на менискуса.

„Преди време при зоните с увреди в менискуса не се предприемаше нищо за съхраняването им, а в момента се работи за възстановяване на тъканта. Скъсванията на менискус могат да бъдат различен тип. Във вътрешната част на менискуса няма кръвоснабдяване, а този метод позволява в голям брой от случаите на скъсвания във вътрешната зона да се работи за възстановяване. Това е една oт целите на техниката. Втората е валидна при застаряли периферни увреди, където има кръвоснабдяване, но поради давността на увредата, до момента се налагаше отстраняване. Сега вместо да премахнем менискуса, чрез кръвния присадък, стимулираме зарастването при шев. Образно казано, съсирекът „запълва“ дефекта. Фибриновият присадък съдържа кръвна плазма и фибринова матрица, която се превръща във фиброхрущял в увредената част на менискуса, а кръвната плазма е съставена от растежни и стимулиращи фактори за възстановяване.“ – коментира още д-р Пашов.

По думите на хирурга, световната концепция в момента е “Save the meniscus“ – да се запазва менискусът, за да се превентира износване на колянната става, което ще намали честотата на гонартроза. „Остеоартритът е пандемия в световен мащаб и броят пациенти, които са за смяна на колянна става се увеличава непрекъснато. При отстраняване на менискус, обричаме коляното.“ – допълва д-р Пашов.

Най-честите причини за скъсване на менискус са две – травми и дегенеративните увреди. Ако при новородено менискусът е напълно кръвоснабден, то при 40-50 годишен човек кръвоснабдяването е до 20% от площта му, в периферната зона. В случаи, когато се съчетава увредата му с леко износване на хрущяла, медиците очакват до две години ставата на пациента да бъде със симптоми на гонартроза. При новия хирургичен метод, кръвният съсирек се ремоделира за период от 4 до 6 седмици и се превръща в тъкан на менискуса.