На гала церемония в Букурещ, провела се на  29 май 2024 г., бяха отличени най-добрите проекти в тазгодишните Европейски награди за частни болници. European Private Hospital Awards (EPHA) показват най-успешните инициативи в сектора на частните болници в Европа и отличават най-добре представилите се европейски частни здравни заведения в седем категории.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда спечели наградата в категория „Устойчивост в здравеопазването и реакция при кризи“, с проект на началника на Спешно отделение д-р Първолета Кръстева, представящ „Ключовата роля на спешно отделение в УМБАЛ по време на пандемия“. Разработката представя създадените и внедрени в болницата алгоритми за действие в условията на пандемия, които осигуряват управлението на пациентопотока и запазване цялостната дейност на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

На церемонията присъстваха д-р Венелина Милева – изпълнителен директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, проф. д-р Иван Стайков – медицински директор на болницата и д-р Първолета Кръстева – началник на Спешно отделение. Наградата връчи председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници – Красимир Грудев.

В третото поредно издание на конкурса, участваха 65 проекти от 9 държави. Сред 10-членното жури са съветникът по обществено здраве на президента на Румъния, член на Европейския парламент – представител на Румъния, председателят на Ордена на лекарите в Португалия, председателят на Европейската асоциация на младите лекари, представител на Върховния консултативен орган по здравеоопазване на Франция, както и здравни експерти от Хърватия, Унгария, Полша, Италия.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е единственото частно здравно заведение от България, номинирано и удостоено с награда в тазгодишното издание на конкурса.