С въздействащи фотографии и скулптури изложбата „(от) ново себе си“ на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда представи различна гледна точка за красотата. Интригуващата среща на медицината с изкуството предизвика размисъл за това дали визията е най-важна, за да бъдем красиви и акцентира на извършването на реално необходими интервенции.

 „Това, което целим, е да обърнем погледа на хората отново към себе си, да се възприемат такива каквито са, да знаят, че са красиви, когато са различни. Притеснителна е тенденцията всички да изглеждат еднакво, също така и нарастващото желание при жените и мъжете за промeни във външния вид. Пластичната хирургия днес мина границата на това, което трябва да бъде. Стремим се към перфекционизъм, който, обаче е далече от реалността, хармонията в природата, както и от красотата”, подчерта д-р Александрос Лафчис, началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия по време на откриването на изложбата.

 „(От) ново себе си“ е в съавторство на д-р Лафчис с фотографа Георги Андинов. На фотографиите са три силни жени, преживели тежки мигове, оставили им белези завинаги. Те застанаха открито пред обектива с лицата си и показаха смисъла и ролята на пластично-възстановителната и естетична хирургия. И трите дами присъстваха на официалното ѝ откриване.

„Пластичната хирургия променя животи и връща надеждата, когато си на дъното. Красотата не е в перфектния външен вид, а в енергията и излъчването“, споделя Ромина, чиято съдба я изправя пред живтозастрашаващо изпитание. Нелеп инцидент ѝ нанася 40% изгаряния по тялото, но тя успява да тръгне по пътя на възстановяването и да изгради нова, по-силна версия на себе си.

„Днес думата белези има ново значение за мен. Белезите значат сълзи и прошка. Прошка, че вече не съм съвършена физически и сълзи, след които мога да продължа.“, посочва Десислава, която залива краката си с вряла вода и на 33 години се учи отново да ходи.

Срещата на третата участничка в изложбата с пластично-възстановителната хирургия e oще когато е бебе. Ражда се с цепнатина на устната. „Белегът е спомен за борбеността и силата, които нося в себе си. След последната ми операция имам много по-голямо самочувствие и увереност“, посочи тя.

Официалното откриване на изложбата се състоя на 13 октомври във Vivacom Art Hall Oborishte 5, а на следващият ден бе разгледана от десетки посетители.