Проф. д-р Васил Яблански, дм e единственият български гръбначен хирург със значителен принос и членство във водещата международна организация за изследване на гръбначния стълб.

***

От 1 януари 2024 година, проф. д-р Васил Яблански – водещ гръбначен и ортопедичен хирург, и началник на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда,  е асоцииран член на Scoliosis Research Society (SRS).

Асоциираното членство във водещото световно дружество за изследване на гръбначния стълб е възможно за утвърдени членове на медицинската професия, със съществен принос в развитието на изследванията на сколиоза и свързаните с нея гръбначни деформации. Изключително строгите критерии за членство в организацията гарантират, че всеки един от членовете й е безспорен професионалист, посветен на най-високите стандарти, оперативни и неоперативни техники в лечението на гръбначни деформации при деца и възрастни.

Проф. Васил Яблански е сред първите в България, който въвежда съвременната сколиозна хирургия като рутинно лечение на гръбначни изкривявания, с над 45 градуса сколиотични кривини. До днес, в Центъра за диагностика и лечение на сколиоза - ръководен от проф. Яблански, през успешно хирургично лечение на гръбначни деформации са преминали над 350 пациенти на УМБАЛ Токуда.

***

Проф. Васил Яблански завършва „Медицина“ през 1996 г. в МФ на Тракийския университет. Получава специалност по „Ортопедия и травматология” през 2001 г. Има тясна специализация в областта на ендопротезирането, като е преминал квалификационни курсове по първично и ревизионно ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция, Швеция, както и по гръбначна хирургия в Испания, Турция, Израел. Проф. Яблански е провел допълнително обучение в сферата на костната и ставна хирургия в Австрия, както и в хирургичното отделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ. Член е на Българската ортопедична и травматологична асоциация, Европейското дружество за хирургия тазобедрена става и Американската асоциация на ортопедичните хирурзи.

***

В Scoliosis Research Society (SRS) - създадено през 1966 г. и базирано в Милуоки, САЩ, днес членуват над 1000 гръбначни хирурзи, ортопеди, лекарски асистенти и изследователи от повече от 41 държави. Сред основните дейности на неправителствената организация са осигуряване на продължаващо обучение за здравни специалисти и подкрепа на научни изследвания в областта на деформациите на гръбначния стълб.