На 26 юни по повод Световния ден за борба със сколиозата в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда бяха организирани безплатни профилактични прегледи за деца със съмнение или с установени гръбначни изкривявания. Прегледите бяха извършени от проф. д-р Васил Яблански, началник на клиника по Ортопедия и травматология, д-р Аделин Иванов, д-р Евгени Влаев, д-р Балев и кинезитерапевт Мариана Попова. Бяха прегледани 46 деца на възраст от 4 до 16 г., като на 19 от тях беше поставена диагноза сколиоза. 

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се среща най-често при деца в подрастваща възраст, по-често при момичета. Представлява странично изкривяване във фронталната равнина, което може да бъде с една или няколко кривини в различни сегменти от гръбначния стълб. Най-често срещана е идиопатичната адолесцентна сколиоза. Тя засяга деца в юношеска възраст (от около 10 до 18-20 г.), а причините са неизяснени. Според тежестта на изкривяването е необходимо да бъдат взети мерки със съответната препоръчителна терапия - носене на корсет, кинезитерапия или хирургия при тежки деформации.

Наблюдението от страна на родителите е изключително важно. При констатиране на необичайно изкривяване е препоръчително да се проведе консултация с ортопед. Един от начините за разпознаване на проблема е наблюдение за асиметрия в раменете или таза. Изкривяването по-ясно проличава при навеждане напред. Навременната консултация е много важна, тъй като сколиозата може да прогресира много бързо, а усложененията в късните фази са животозастрашаващи.

Kлиниката по Ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е с традиции в диагностиката и лечението на сколиоза в детска възраст. В изградения специализиран център се провеждат всички необходими изследвания и видове лечение - кинезитерапия, корсетолечение и хирургия при сложни случаи на гръбначни деформации.