4 март е Световния ден за борба със затлъстяването. Този ден е посветен на битката с глобалната епидемия от затлъстяване. Затлъстяването за хронично заболяване с дългосрочни негативни здравни и икономически последици за  обществото като цяло,  а редукцията на тегло с последващото й устойчиво задържане е изключително трудно само с диета и физическата активност. Честотата и болестността от затлъстяване във всички възрастови групи през последните десетилетия  прогресивно нарастват в глобален мащаб. Според СЗО над 39% от възрастните над 18 години са с наднормено тегло, от които 13% са със затлъстяване. Тази нарастваща тенденция предполага, че 60% от общото население на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2030 г. Налице е и тревожна тенденция за нарастване на неговата честота при децата до 18 г. възраст, като според последни данни, 41 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване.

Наднорменото тегло и затлъстяването са причина при 44% за изява на захарен диабет тип 2, при 23% за исхемична болест на сърцето и 7-41% за някои видове рак. Често срещани съпътстващи заболявания при тези пациенти са болести на жлъчния мехур и черния дроб (стеатоза, стетохепатит), остеоартрит, сънна апнея, рак на гърдата, ендометриума, на дебелото черво и ректума, бъбреците, на хранопровода, на черния дроб и рак на панкреаса. Свръхтеглото същевременно води и до различни нервно-психически и ментални нарушения, силно нарушава качеството на живот.

Хората, живеещи със затлъстяване са силно уязвима група с два пъти по-голяма склонност за хоспитализация при положителен COVID-19 тест. Установено е, че хора с наднормено тегло имат 40% по-висок риск от смърт от COVID-19, а при високостепенно затлъстяване с 90% в сравнение с тези, които са с нормално тегло. В отделенията за интензивно лечение 8 % от критично болните пациенти с COVID-19 имат затлъстяване.

Усложненията при всички хора с наднормено тегло определят 7 пъти по-висок риск за  фатален инцидент, най-вече вследствие на настъпили остри сърдечно-съдови или мозъчно-съдови инциденти.

Като основни причини за нарастващата епидемия от наднормено тегло се считат драстично променената хранителната среда със значително увеличение на преработените храни, които са силно калорични, бедни на хранителни вещества, същевременно достъпни и силно популяризирани и силно намалена физическа активност в големи групи от населението.

Общата липса на информираност, че затлъстяването е болест и убеждението на обществеността, че затлъстяването е резултат от избор на начин на живот, а не от заболяване, създава допълнителна бариера за ранна диагностика и лечение. 

Лечението на затлъстяването трябва да бъде основано на доказателства и да включва редица подходи- поведенчески, фармакологични, дигитални, хранителни, физически дейности и хирургични интервенции. То трябва да бъде достъпно за всички хора със затлъстяване. 

В Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда Болница се предлагат най-модерно медикаментозно лечение на затлъстяването и наднорменото тегло, изследвания на всички метаболитни нарушения и съставяне на индивидуални хранителни режими,. Също така, в болницата се извършват бариатрични хирургични интервенции от добре подготвен мултидисциплинарен екип хирурзи и ендокринолози. Известно е, че бариатричната хирургия е един от най-съвременните методи за трайно излекуване на проблема затлъстяване, с доказан ефект и минимални усложнения.