Всяка година на 14 юни светът отбелязва Деня на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които даряват кръв.

Слоганът на тазгодишната кампания на Световна здравна организация (СЗО ) - „Дари кръв, дари плазма, сподели живот, споделяй често“, е насочен към пациентите, нуждаещи се от доживотна трансфузионна подкрепа и ролята, която всеки човек може да има, като дари ценна кръв или плазма. Подчертава се и значението на редовното даряване на кръв или плазма за създаване на безопасни и устойчиви доставки на кръв и кръвни продукти, които да са винаги на разположение, така че всички нуждаещи се пациенти да могат да получат своевременно лечение.

Припомняме и полезна информация от Националния център по трансфузионна хематология (www.ncth.bg/), която вълнува всеки, взел решение да бъде кръводарител:

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея.

Колко често може да се дарява кръв?

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

В какво се изразява подготовката за кръводаряване?

Два-три дни преди акта на кръводаряване, човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. 

Какви са стъпките при желание да станете кръводарител?

Попълва се въпросник относно Вашето здравословно състояние. Следва преглед и личен разговор с лекар. Извършва се предварително изследване на кандидат-кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Какво е количеството кръв, която се дарява?

Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Какво се случва, ако по време на кръводаряването, кръводарителят се почувства зле?

При такава ситуация, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но се използва за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката Ви най-малко 2 (два) часа.

Да не се пуши най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането.

Да не се натоварва ръката на убождането най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането.

Да се приемат повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.

Да се избягват силно задимени, с висока температура и влажност помещения.

Да се изчака най-малко 12 часа преди да се извършват професионално или любителски рискови дейности (пилотиране на самолети, управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене и гмуркане).

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

***

Къде може да дарите кръв, вижте на www.ncth.bg.  

Кръводарителски акции в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се обявяват на https://acibademcityclinic.bg/tokuda/и в социалните ни мрежи.