Пневмология

Виртуално астма училище

Астмата е възпалително заболяване на дихателните пътища, което води до хронифициране и често се провокира от алергични дразнители и вирусни инфекции.  Основните симптоми на болестта са повтарящи се пристъпи, при които пациентите имат мъчителна кашлица, задух по време на сън, бърза умора при натоварване и общ гръден дискомфорт. Ранната диагностика и правилното лечение на това заболяване дават шанс за пълен контрол над астмата и възможност за нормално качество на живота.

 „Астмата е най-разпространеното хронично белодробно заболяване при младите хора и децата”, подчертава доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиника по Пневмология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Тя допълва, че над 300 милиона души по света страдат от астма, като всяка година броят на заболелите се увеличава значително. В България, за съжаление, няма точна статистика за броя на боледуващите, но се предполага, че около 5% от българите имат астма. Повечето от тях са деца и хора в работоспособна възраст.

Целта на виртуалното астма училище е с помощта на нагледни видео материали да ни научи как да се борим със заболяването всеки ден.