В разгара на лятото, настроението за почивка и забавленията, ръстът на планински травми, чревни инфекции и тежки слънчеви изгаряния е все по-голям. Именно поради тази причина трима специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда дадоха ценни съвети как да се предпазим през този сезон и кога е необходимо да потърсим лекарска помощ.

„Коремна болка, гадене, повръщане, чести изхождания, понякога и температура – това са основните симптоми з наличието на чревна инфекция. 75% от тях са вирусни през този сезон. Лятото благоприятства за развитието на тези инфекции поради повишаването на температурите и струпването на много хора на едно място.“, каза пред NOVA д-р Димитър Коемджиев, специалист в Клиника по гастроентерология.

Той допълни, че е добре, не само през този сезон, да се стараем да поддържаме имунитета си с прием на витамини и подходящи храни.

„При подобна симптоматика е добре да дадем няколко дни на стомашно-чревния тракт. Хубаво е да започнем с по-лека диета, с по-леки храни като въглехидрати - ориз, картофи, банан, ако предпочитаме да консумираме плодове например. Ако симптомите продължат в рамките на повече от 2-3 дни е желателно да се посети специалист по гастроентерология, за да се установи каква е причината.“, съветва д-р Коемджиев.

Туристите често подценяват и вредите от слънчевите лъчи. Броят на пациентите със сериозни слънчеви изгаряния също нараства.

„През летния сезон най-често се сблъскваме с повече алергични реакции, случаи на слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми, зачестиха случаите и на ухапвания от кърлежи и положителни проби за лаймска болест. Освен това всяка година наблюдаваме и повишаване на оплаквания от гъбички след посещения на спа центрове и басейни.“, обясни пред NOVA д-р Маргарите Къчева, специалист по дерматология и венерология.

Тя е категорична, че освен употребата на слънцезащитен крем е необходимо и да се предпазваме от пряка слънчева светлина през летния сезон.

„Това означава да носим шапка с периферия или козирка, да сме под чадър, да имаме слънчеви очила. Важно е да нанасяме и защита от комари, да внимаваме с преминавания през тревисти обекти, където би могло да има кърлежи и ако случайно бъдем опарени от медуза да наложим нещо студено –ментолов спирт или някакъв компрес, а ако имаме хидрокортизонов крем в аптечката си, можем да използваме и него“, допълни д-р Къчева.

За хората, избрали да почиват в планината пък е важно да знаят, че дори един обикновен преход би могъл да доведе до сериозни травми.

„Планината е по-рискова зона от гледна точка на неравния терен, както и факта, че там сме отдалечени от населеното място и от здравни заведения. Навяхване на глезена е типична травма за пациентите през лятото, както и счупвания на долните крайници. Дори едно подхлъзване може да доведе до нарушаване на анатомичните структури, получават се размествания. Хората трябва да бъдат внимателни, с удобни и подходящи обувки и да не подценяват рисковете.“, сподели пред NOVA д-р Евгени Влаев, специалист в Клиника по ортопедия и травматология.