Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото „+ мен“ и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19.

Бременност и COVID-19

Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. Заразяването със SARS-CoV-2 може да доведе до усложнения на бременността, които изискват хоспитализация, а в по-редки случаи и интензивни грижи, вкл. и включване към апарат за изкуствено дишане и последваща неонатална интензивна грижа за новородените. Макар и рядко – има и случаи на летален изход, причина за които е коронавирусната инфекция и свързаните с нея усложнения.

Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози. Данни от международни проучвания показват, че повече от половината жени, които се заразяват със SARS-CoV-2 по време на бременност, нямат симптоми, но при някои бременни заболяването COVID-19 може да е животозастрашаващо. Основни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични заболявания или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също увеличават риска от тежко протичане на COVID-19, като тази вероятност се увеличава с възрастта на бременната жена.

Мащабно проучване при близо 350 000 жени във Великобритания установява, че бременните, които са положителни за SARS-CoV-2 по време на раждането, е по-вероятно да развият прееклампсия или да се нуждаят от спешно цезарово сечение. Рискът от мъртво раждане при тях е два пъти по-висок. Увеличен е и рискът от раждане на плод с ниско тегло – под 1500 г

Как да намалим риска от заразяване и тежко боледуване?

Препоръчително е бременните да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-скоро. Много ваксини се поставят рутинно по време на бременността и са безопасни (например: срещу тетанус, дифтерия, сезонен грип). Консултирайте се с Вашия общопрактикуващ лекар, както и, в случай че сте бременна или правите инвитро процедури – и с наблюдаващия Ви специалист. Заедно ще направите най-добрия избор относно вида ваксина и момента на приложението ѝ.

Ограничете, доколкото е възможно, контактите с хора, които може да са били изложени на COVID-19, включително хора от Вашето домакинство. Когато се намирате в закрити обществени места, носете маска, която покрива носа и устата. Спазвайте физическа дистанция от поне 1,5 м. Избягвайте струпване на хора и недобре проветрени закрити помещения.

Мийте често ръцете си със сапун и вода. Използвайте дезинфектант за ръце, когато нямате възможност да
използвате вода и сапун.

Особено стриктни трябва да сте при спазването на противоепидемичните мерки при посещения на здравни и лечебни заведения.

Повече информация можете да откриете в свързания документ под статията и на плюсмен.бг