За съжаление все повече двойки срещат трудности по пътя към мечтаното родителство. Ако зачеването не се случи по очаквания за нас лесен начин, срещата с репродуктивен специалист е задължителна.

Повече за началото на живота, предизвикателствата по пътя към успешната бременност и инвитро процедурите може да научите в интервюто с нашия клиничен ембриолог Светла Джунева от Центъра за асистирана репродукция за уебпредаването на Списание „9 месеца“.

Каква е ролята на ембриолога в една инвитро процедура?

Ембриологът е неизменна част от целия инвитро процес. Тайната на успешния финал на всяка една инвитро процедура се крие в добрата екипна работа на всички специалисти по асистирана репродукция. Това включва акушер-гинеколог, ембриолози и друг медицински персонал. Всяка инвитро процедура започва и завършва с лекуващия лекар. Ембриолозите се намесваме по-скоро по средата. Нашата работа е да замразим, да размразим, да оплодим вече извадените яйцеклетки, да осигурим най-подходящите условия за развитие на ембриончетата, да определим тяхното качество, да изберем тези, които ще трансферираме или тези, които ще замразим. Този процес отнема около 6 дни и изисква определени познания и опит, за да бъде ефективен.

Какво представлява PGT генетичната диагностика и кога се прилага?

Предимплантационното генетично изследване на ембрионите показва генетичния статус на ембриона - дали той е генетично годен от него да се развие нормален плод и да се роди здраво дете. Това изследване е препоръчително при жени над 38 години, при които процентът на генетично нормални яйцеклетки драстично е намален - 15-20%. При жени над 41 години този процент стига едва 5%. Трансфер на генетично негодни ембриони, т. н. генетично небалансирани, крие висок риск от повтарящи се имплантационни неуспехи, повтарящи се ранни или по-късни аборти. Също така има анеоплоидни ембриони, които преживяват, това са Синдромът на Даун, на Патао, на Едуард. Това налага понякога прекъсване на бременността в доста по-късни седмици, след 14-15 гестационна седмица. При тези пациенти силно препоръчваме т. н. PGT-A, предимплантационно генетично тестване за анеуплоиди, тъй като трансферът на еуплоиден ембрион би засилил индивидуалния шанс за бременност и раждане на здраво дете. Има двойки, при които е доказана генетична аномалия. При тях препоръчваме PGT-M, това e предимплантационно генетично изследване за моногенни заболявания или PGT-SR, което е генетично изследване за малки хромозомни реорганизации. При тези пациенти се търсят здравите ембриони, тези, които не са наследили генетичните аномалии от родителите.

На каква възраст се срещат репродуктивни проблеми и донорските яйцеклетки ли са последният шанс за забременяване на една дама,ако тя е над 40?

За съжаление все по-често репродуктивни проблеми се срещат при жени на всякаква възраст. Много често млади жени страдат от преждевременно изчерпан яйчников резерв и в повечето случаи при тях донорските яйцеклетки са единственото решение за успешна бременност. При жените над 40 години процентът на генетично негодни яйцеклетки е много голям, но в никакъв случай не е невъзможно да се получи успешна бременност и раждане на здраво дете. Трябва внимателно да се преценят индивидуалните шансове на всяка пациентка за забременяване с нейни собствени яйцеклетки, тя да бъде детайлно информирана за предимствата на донорските яйцеклетки и да ѝ се остави време да вземе това решение – дали ще тръгне по този път.

Вярно ли е, че 5-дневните ембриони имат по-голям потенциал отколкото 3-днeвните?

Имплантацията обикновено протича между 6 и 8 ден от развитието на ембриончето, ако вземем деня на оплождането за ден 0. Ние ембриолозите предпочитаме 5-6 дневните ембриони, тъй като това е най-дългото време, в което можем да ги култивираме в инвитро условия. Имаме цялостната картинка на тяхното развитие и съответно качеството им. Всеки 5-днeвен ембрион естествено е минал през 3-дневната фаза, но не всеки 3-дневен ембрион ще стигне до 5-дневен. Дали сперматозоидът е оплодил яйцеклетката, разбираме още на първия ден след оплождането, но мъжкият фактор се включва едва на третия ден, така че ако всичко е наред, ембрионът ще продължи своето развитие до 5-ия ден с добро качество. Трябва да се вземе предвид, че ние ембриолозите използваме различни системи за оценка на качеството и класифицирането на ембрионите. Те се базират на натрупан опит и статистика и са възприети в световен мащаб, но за съжаление всички те са субективни. Морфологичната оценка не ни дава информация какъв е генетичният статус на ембриона. Свидетели сме на това как ембриони, които не са с добро качество се развиват в нормална бременност и раждане на здраво дете и обратното – перфектни ембриони не водят до бременност. В момента продължава разработването на различни скорови системи, като се търси корелацията между начина, по който изглеждат ембрионите и техния генетичен статус. Сигурна съм, че в бъдеще ще можем с един прост поглед да определяме потенциала на ембриона.

Съществува ли начин за подобряване на качеството на яйцеклетките?

Проблемите с качеството на яйцеклетката са фундаментални и за съжаление няма валидирани биомаркери или тестове, които да ни дадат информация за качеството на яйцеклетката. Единствени са морфологичните особености и резултатите от инвитро процедурите, които опитното око на ембриолога може да наблюдава. Развитието на яйцеклетките започва още преди раждането на малкото момиченце. Едно новородено бебе има между 1 и 2 млн. яйцеклетки, но едва 300-400 от тях стигат до овулация в полова зряла възраст. Най-честата причина за лошото качество на яйцеклетките е естественото стареене. Основен фактор за това е възрастта на жената, но за съжаление при по-млади жени също се среща т. н. ускорено стареене на яйцеклетките или пък генетични дефекти, които възпрепятстват нормалното развитие на яйцеклетки и ембриони.

Друг фактор е човешкото тяло, възпалителните процеси, например ендометриоза. Доказано е, че ендометриозата силно влошава качеството на яйцеклетките. Хормоналният дисбаланс също води до лоши резултати и липса на бременност.

Качеството на яйцеклетките също е резултат от въздействието на околната среда, хранителните навици, замърсяването, стреса. То може да бъде повлияно не при всички, не на всяка цена, но си струва да се опита. Може да се препоръча например физическа активност, която винаги води до подобряване на цялостното състояние на тялото -  засилва кръвообращението, намалява стреса. Контролът над теглото, над кръвната захар са от особено значение, добрата ежедневна хидратация също има позитивен ефект. Здравословното и блансирано хранене е в директна връзка с качеството на яйцеклетките. Доказано е, че затлъстяването влошава качеството на яйцеклетките и намалява шанса за бременност. Витамините и хранителните добавки също е добре да се приемат, нo не всичко е за всеки, така че това трябва да бъде съобразено с лекарска препоръка.

Има ли по-висока успеваемост с донорска яйцеклетка, когато дамата е по-възрастна и необходимо ли е да има цикъл, за да се прибегне до такъв тип забременяване?

Когато става въпрос за инвитро процедура с донорски яйцеклетки, възрастта на жената няма значение, нито това дали има цикъл или няма. Значение имат много други фактори като индивидуалния шанс на жената да забременее, както и мъжкият фактор. Подготовката за трансфер на ембриони, получени от донорски яйцеклетки, най-често е свързана с екзогенна хормонозаместителна терапия, която е по преценка на лекаря и ще осигури най-благоприятна среда за имплантация. Колко дълго се чака за процедурата е строго индивидуално. Ако донорските яйцеклетки са налични и ако нямаме други причини, които биха възпрепятствали забременяването, може да стартираме процедурата във всеки един момент.

По-висока ли е успеваемостта при инвитро процедура с донорски яйцеклетки?

Да, успеваемостта е по-висока, защото донорските яйцеклетки произлизат от млади жени, доказано здрави, с добър начин на живот, така че единственият фактор, с който трябва да се борим, е мъжкият фактор или съответно, ако дамата има някакви други проблеми,за да не зачене.

А когато има проблем с мъжки фактор при забременяване с донорска яйцеклетка как се процедира?

Подхождаме строго индивидуално в зависимост от случая с пациента. Когато имаме донорски яйцеклетки и добри сперматозоиди резултатите са чудесни, тестовете за бременност  са позитивни. Когато имаме мъжки фактор, нещата често не се случват по план. В някои случаи препоръчваме терапия на партньора, която да подобри спермалната картина преди оплождането и често това се случва. Много често използваме самата лабораторна практика, специализирани обработки на сперматозоидите, като сортиране през градиенти, макс, флуидни чипове, IMSI. Всички тези методи целят едно и също, да се изтеглят най-жизнените сперматозоиди, тези, които са годни да оплодят и доведат до развитието на ембриончето.

Какво представлява изследването имплантационен прозорец и прави ли се то, когато става дума за забременяване с донорска яйцеклетка?

За да се получи забременяването не са необходими само качествени ембриончета, нужно е ембрионът да се постави в подходящия момент. Моментът, в който ендометриумът е податлив на имплантация се нарича имплантационен прозорец и той трае едва няколко часа. Много важно е медицинският екип да синхронизира всичките тези процеси. Най-често имплантационният прозорец съвпада с развитието на ембриона, но в редки случаи той може да бъде изместен по-напред и да изпреварва готовността на ембриона или по-назад, да закъснява и тогава ембрионът и ендометриумът се разминават. При 25% от жените, при които се повтарят имплантационни неуспехи, причината е точно това – изместване на имплантационния прозорец. Понякога при програмите за донорски яйцеклетки извършваме това изследване, има определени индикатори, при които се препоръчва на пациент. Аз лично съм много впечатлена от резултатите, то си заслужава.

Интервюто може да изгледате и във видеото:

Свързани отделения