Неизменна част от грижите за новородените и децата в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е и професионалната психологическа подкрепа за тях и техните родители

Физическите и психични симптоми при бебетата и децата, описвани от майките и бащите, обичайно се посрещат от лекарите, но те могат да бъдат поставени и в субективен контекст чрез работата на психоаналитика, който е обучен да лекува чрез думи и би могъл да съпроводи семейството в разгадаването на причините за затруднението. 

Всъщност, страданието (телесно и психично) винаги е свързано с думите и отношенията, а необходимостта от ословестяване е толкова силна, че в своята организация, функциониране и интегритет тялото може да бъде наранено, страдайки от тяхната липса.

Аналитичният начин на „истинско и пълно слушане“ има своето място още от първите мигове на живота, разкодирайки симптома-страдание и съпровождайки майката да може да мисли за своето бебе като за човешко същество, което може да говори без реч.  

В пeриода на зачеване и бременност жената преживява бурни емоции, които често провокират противоречиви чувства, а понякога и „няма думи за тях“. Тези периоди са свързани с очакванията на роднини и близки, на приятели, което още повече загубва връзката със собствените желания и усещания. Често жените се питат: „От какво зависи бебето да иска да се появи?“, „Ако аз не искам бебе сега, а другите смятат, че трябва?“, „Колко опита за зачеване са достатъчни преди да спрем?“, „Кой е виновен?“, „Искам ли всъщност да стана майка?“, „Сега ли беше най-добрият момент?“, „Какво ще стане с нас, когато бебето дойде вкъщи?“ и т.н.

В този период психоаналитикът много фино подпомага анализа на преживяванията, създавайки пространство за думите, за споделяне, в което постепенно отговорите се очертават.   

Психосоматичните разстройства в (ранна) детска възраст се преживяват като загадка от родителите, тъй като „са упорити“ и често не се поддават на медикаментозно лечение. Понякога тези „заболявания“ нарушават семейната динамика и активират тревога, страхове, разрушителни фантазии. Във всички случаи, подобни състояния се проявяват като „говорене на тялото“ на бебето, детето, което не разполага с думи, за да се изрази. Най-често обаче, става въпрос и за семеен симптом, който трябва да бъде открит, за да се отключи „разплитането“.

В родилните и педиатрични отделения, мястото на въпроса-симптом е тристранно – той може да е у детето, у майката или у бащата. В тази интимност на разиграването на родството, може да се осъществи аналитичното изслушване, което да позволи да се изяснят някои конфликти. Понякога това е времето, когато жените плачат, бебетата отговарят като в ехо (започвайки да искат настойчиво признание и храна) или се оттеглят в „друг свят“, за да осигурят спокойствието на родителите си. Бебето ще заеме своето място в семейството, пре-нареждайки отношенията, но и активирайки редица въпроси у родителите: „Добър родител ли съм?“, „Къде греша?“, „Какво да правя, когато не го разбирам?“, „Как е възможно толкова много да се старая и да не успявам?“, „Какво да правя, когато изпитвам гняв и усещам, че не мога повече?“, „Какво означава да се говори с бебето?“.

В неонатологията преждевременно родените бебета са поставени пред въпроса не само за физическата им реанимация, но и за психичната – заобиколени от машини, звуци на спешност и медицинско лечение, те трябва да се опитат да поддържат желанието си за живот, подпомагайки лечението.

Чрез работата на психоаналитика, бебето и малкото дете биха могли да разберат и приемат случващото се, още повече, че опитът започва още от утробата и има своето начало в думите на родителите, даже от преди това. Ако бебето (детето) е преживявало редица състояния, без те да бъдат назовани, впоследствие това може да бъде изразено чрез болезнено състояние (отказ от храна, повръщане, проблеми около заспиването и съня, често боледуване и т.н.). Именно аналитичният подход, може да позволи на всеки да заеме колкото се може по-добре мястото си – затова е желателно психоаналитикът да се присъства възможно най-рано, понякога дори преди появата на симптоми, отваряйки полето на превенцията на нарушенията в ранна детска възраст.

Автор: Проф. дпн Моника Богданова       

В Аджибадем Сити Клиник функционира първият болничен Център по клинична психология, психоонкология и психосоматика, който интегрира психологичната помощ, невронауките и социалната подкрепа в цялостната грижа за пациента и неговите близки. Повече може да научите ТУК.