Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага със 17 реанимационни легла в Клиника по Анестезиология и реанимация, и още 15 такива в ковид зоната, предназначени за най-тежките случаи на заразени с вируса пациенти.

„Фактически ние работим на 200% натовареност със същия персонал. Едно нещо трябва да се разбере от обществеността. Ние трябва да се опитаме в криза да се държим като социално общество, със съответните отговорности. Нашата болница има контейнер който събира 9 хиляди кубика кислород. Преди пандемията това количество ни стигаше за повече от 22 дни, сега свършва за няколко. А оттук идва един сериозен проблем, който най-вероятно ще дойде, тъй като дисбаланса между продукция и доставка в един момент ще стане явен. Тогава си задаваме въпроса, от къде ще дойде този кислород?“, сподели в интервю за предаването "120 минути" по BTV, проф. Николай Младенов, началник на Клиника по Анестезиология и реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. 

Лекарите в лечебното ни заведение полагат ежедневни усилия за спасяването на хиляди човешки животи. Проф. Младенов е един от медиците, които стоят на първа линия още от появата на коронавируса у нас. Със сълзи на очи, човешки и след всички битки за живота на своите пациенти, той отправи апел: 

„Помогнете ни за да не гледаме мъката на хората в реанимацията, които гледат кислородът как тече и същевременно изпитват ужас да не би той да спре или пък нещо да се случи и това да бъде не само краят на тяхното пребиваване в реанимация, но и на техния живот. Помогнете ни да не изпитваме и ние мъката, защото всеки пациент, който си отива, остава рана в нашите души. Сърцето ми е като на разстрел всеки ден. Може би единственият начин е човек да прибере мъката в сърцето си, да я капсулира.“