Октомври е месецът, в който светът говори за мозъчно-съдовото заболяване инсулт. Това е и поводът да ви представим едно интервю на проф. д-р Иван Стайков - началник на Клиника по неврология и медицина на съня и медицнски директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, за Lider.bg. 

***

Здравейте, проф. Стайков! Изключителна чест е за нас да сте наш гост днес. Вие сте един от водещите специалисти в областта на неврологията и медицина на съня в България. Какво ви накара да се посветите на неврологията и как успявате да запазите мотивацията си в една толкова динамична и предизвикателна област на медицината?

Моят баща беше лекар-невролог, което повлия в огромна степен избора ми да следвам медицина и след това да се посветя на неврологията. Още като дете ми беше интересно да слушам разкази за неговите пациенти, които в голяма степен ме мотивираха да избера неврологията. Години по-късно имах възможност да работя в интензивно-неврологично отделение, в което имаше много работа за млад лекар като мен. Бяхме млад колектив, изцяло посветен на нашите пациенти. Последва работа в една от най-престижните клиники в Швейцария – Клиниката по неврология към Университетската болница „Inselspital“, гр. Берн, където имах възможността да се уча от най-големите европейски лидери в областта на нервните болести като проф. д-р Басети, проф. д-р Матле, проф. д-р Баумгартнер, проф. д-р Хес, както и в областта на невроренгенологията от проф. д-р Шрот. Именно проф. Матле и проф. Шрот бяха научни ръководители на моя дисертационен труд и оставиха голяма следа в развитието ми като лекар. Швейцария е държава със сходна до България неврология и досегът до изключителни лекари ми даде още по-голяма мотивация и силен тласък в практическо и научно отношение.

Последва възможността за откриване на Клиника по неврология в първата голяма частна болница в България – Токуда, което беше огромно предизвикателство за мен. Отговорният процес по подбор на екип допълнително ме мотивира и ми даде възможност да изпълня мечтата си, а именно да работя в болница като „Inselspital“ в гр. Берн, да създам екип, клинична и научна работа каквито видях в Швейцария, включително да подготвя всички млади лекари, които са част от колектива на Клиниката по неврология и медицина на съня и до днес. Наученото в Швейцария, а в последствие и в Германия, приложих в Клиниката по неврология и медицина на съня в нашата болница.

Като лекар с над 30 години опит, вие сте свидетел на важни иновации и напредък в медицината. Кои са най-значимите промени, които сте наблюдавал в областта на неврологията и как те са променили подхода към диагностиката и лечението?

Неврологията за мен е най-логичната медицинска дисциплина. Завършил съм Софийска математическа гимназия и математическото мислене ми е от огромна полза в неврологията. През годините станах свидетел на революционен напредък в някои направления на нервните болести, едно от тях е в областта на мозъчно-съдовите заболявания. В рамките на последните 30 години по отношение на исхемичните мозъчни инсулти както в световен мащаб, така и в България имаме изключително развитие на диагностиката и лечението им, особено с развитието на тромболитичното лечение, което се провежда в рамките на първите 4 ч. и половина от началото на инсулта и на ендоваскуларното лечение – в рамките на първите 6 ч. от началото на инсулта. Това огромно предизвикателството ни дава възможност да лекуваме по различен, абсолютно нов и модерен начин инсултът – социално заболяване с голяма смъртност и преждевременна инвалидизация, както и да влияем и променим хода на живота на много хора. Това голямо постижение изисква посвещаване в работата, целодневен труд, безсънни нощи и най-вече създаване на мащабна организация.

Като един от основателите на тази организация в нашата Университетска болница, смея да твърдя, че управлението на пациент с инсулт в болницата ни, е с алгоритъм, разписан до най-малък детайл – от пристигането на пациента в Спешно отделение, през Клиниката по образна диагностика, през Клинична лаборатория до Клиника по неврология, всички звена се активират максимално бързо, за да може да се извърши при съответни показания тромболитично лечение, да се справим със запушените съдове и да предотвратим тежък инсулт. От няколко години, след специализации в държави като Латвия и Швейцария, имаме възможност да провеждаме и най-съвременното специфично ендоваскуларно лечение в острата фаза на исхемичния инсулт. Тук освен посочените болнични структури се включват и Клиниките по кардиология, неврохирургия, анестезиология и реанимация.

Мултиплената склероза е друга област, в която се отбелязва огромен напредък. В началото на 90-те години имаше само един медикамент, който модифицираше хода на болестта. Днес, само в рамките на около 30 години, имаме множество възможни медикаменти, съвсем нови технологии и начини да променяме хода не само на пристъпно-ремитентната форма – най-честата, но и на първично и вторично прогресиращите форми, което е революционно и е изключителен напредък в областта на заболяване, което е типично по-скоро за младите хора и може да доведе до тежка инвалидизация.

Това са само два примера за огромното развитие в неврологията, като могат да се дадат още такива по отношение на нарушенията на съня и бодърстването, на болестта на Паркинсон, в областта на епилепсията, в областта на деменциите и болестта на Алцхаймер и други. Свидетели сме на една революция в неврологията по отношение на множество заболявания.  

Според данни на Световната здравна организация (СЗО), около 1 милиард души по света страдат от различни неврологични заболявания и за съжаление това число продължава да нараства. Кои са най-честите неврологични страдания, които водят пациентите в клиниката Ви?

Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда лекува всички видове заболявания на централната и периферна нервна система. Няма заболяване в областта на неврологията, което да не лекуваме. Най-честите неврологични страдания в нашата клиника са инсултите под формата на исхемични и хеморагични мозъчни инсулти, болките в областта на шията, гърба и кръста, множествената склероза, световъртежите и нарушенията на баланса, болестта на Паркинсон, деменциите и болестта на Алцхаймер. Ние имаме и специализирани комисии по множествена склероза, епилепсия, Паркинсонова болест. По-рядко имаме пациенти с миастения гравис, където също има много голям напредък в лечението, или полиневропатии, особено Гилен-Баре, където също отчитаме напредък. Не на последно място, е огромната група пациентите с нарушения на съня и бодърстването. В Клиника по неврология и медицина на съня имаме една от най-развитите в България лаборатории за диагностика и лечение на всички над 80 вида нарушения на съня и бодърстването. Всички лекарите от клиниката, занимаващи се с това направление са специализирали медицина на съня в престижни Европейски болници.

Всяка година около 15 милиона души по света претърпяват инсулт, като исхемичните инсулти представляват приблизително 85% от всички случаи. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), годишно в България се регистрират около 30 000 нови случая на инсулт, от които 80-85% са исхемични. Кои са основните рискови фактори, които допринасят за това, и как можем да се борим с тях, за да намалим тези числа в бъдеще?

Революционното развитие в диагностиката и лечението на исхемичните мозъчни инсулти през последните 10 години в българската неврология, както и значимо по-доброто повлияване на рисковите фактори, доведе до намаляване на техния брой. Отчитаме намаление с около 20% за последните 10 години и това е залегнало в нашия консенсус за диагностика и лечение на мозъчно-съдовите заболявания. През последните 10 години значително се увеличи и броят на болниците, които прилагат съвременното тромболитично лечение.

Основните рискови фактори, които са в основата на мозъчните инсулти, биват артериална хипертония, захарен диабет, сърдечни заболявания с предсърдно мъждене, дислипидемия, обструктивната сънна апнея, лечението на която има много добри резултати в нашата клиника, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, липсата на достатъчно физическа активност и други. Все повече се дава гласност на превенцията, все повече българите са информирани, затова, че трябва да лекуват рисковите фактори, особено артериалната хипертония, която е един от най-големите бичове. Мисля, че борбата е доста успешна и продължава.

Екипът на Клиника по неврология и медицина на съня, който Вие ръководите е носител на общо 17 диамантени, платинени и златни награди от Европейската организация за инсулти. В началото на тази година получихте Диамантена награда за първо тримесечие на 2024 г. в международните награди ESO Angels Awards 2024. Какво представлява тази награда и за какво се присъжда?

Европейската организация по инсулт доказва, че всеки ден в Европа умират или се инвалидизират пациенти с мозъчни инсулти, защото не успяват да стигнат и да бъдат лекувани в отделения, клиники, част от болници, в които е развито лечението на инсултите в така наречените Stroke units или Stroke centers. Това е причината да се създаде европейската инициатива Angels, която чрез награди стимулира повече клиники и отделения в Европа да могат да лекуват мозъчните инсулти. Тези награди се връчват за отличен мениджмънт по отношение организацията, диагностиката и лечението в острата фаза на исхемичния мозъчен инсулт. Има множество критерии като времето от пристигане на пациента в болницата до поставяне на тромболитично лечение, времето от пристигането на пациента в болницата до извършването на ендоваскуларно лечение – ако се налага, какъв процент от инсултите се лекуват в отделения Stroke unit и Stroke center, колко пациента имат образни изследвания и още множество критерии. Ние сме изключително горди, защото сме носители на много диамантени, платинени и златни награди, именно за перфектна организация, която е изградена в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, за мениджмънта на пациента с мозъчен инсулт. Може би, тук е моментът да спомена, че в продължение на 4 години, бях част от Европейска експертна група, отговорна на сертифициране на Stroke unit и Stroke center. За първи път лекар от България участва в тази експертна група от европейски специалисти, което беше огромна чест и признателност за мен. Ние създадохме критериите и публикувахме изискванията, на които трябва да отговарят отделенията по мозъчни инсулти, за да има унифициране на лечението и грижата, независимо дали пациентът постъпи в болница в България или в Германия. Възможностите за лечение да бъдат идентични за пациентите и да отговарят на най-високите медицински стандарти. В нашата болница и Клиника по неврология и медицина на съня сме го постигнали.

Когато става дума за инсулт, времето е решаващият фактор, който до голяма степен определя изхода от състоянието. Какви са основните признаци на инсулт, на които хората трябва да обърнат внимание, и какви стъпки трябва да предприемат, ако те или техен близък изпитват тези симптоми? Какви са първоначалните действия, които могат да увеличат шансовете за успешно лечение и възстановяване?

Основните начални и най-характерни белези на мозъчен инсулт са внезапно настъпване на слабост в леви или десни крайници, внезапна загуба на говор и възможност за разбиране, внезапно нарушение на съзнанието, внезапен световъртеж с или без гадене и повръщане, внезапна загуба на способността за ориентация, внезапно изкривяване на устния ъгъл. Това са алармиращи симптоми, при които близките на пациента трябва да потърсят Бърза помощ на 112, за да има той действително шанс да бъде лекуван със съвременните методи. За съжаление терапевтичният прозорец при настъпване на остър исхемичен инсулт е много кратък, мозъкът е изключително нетолерантен към хипоксия. В световен мащаб от известно време терминът „Time is brain“ (Времето е мозък) е основен. След началото на исхемичния инсулт около 2 млн. неврони умират всяка минута. Действията, които могат да увеличат шансовете на пациента са или обаждане на Бърза помощ на телефонен номер 112, или бърз собствен транспорт до най-близката болница, която извършва специфично лечение.

Каква е ролята на превенцията при инсулт?

Според експертите – невролози в световен мащаб, считаме че при модифициране на рисковите фактори, честотата на мозъчните инсулти може да намалее до 80%. Това е ролята на превенцията, огромно намаляване честотата на инсултите и осигуряване на нормално качество на живот, а не с инвалидизация.

Няма как да не поговорим и за съня. Хората сякаш спят все по-малко, а сънят им става с все по-лошо качество. Какво показва статистиката? Какъв е процентът на хората, които страдат от нарушения на съня и какви са най-честите причини за това?

Сънят е изключително важен. Ние прекарваме около ¼ до 1/3 от живота си в сън. Сънят ни дава възможност да консолидираме нашите мисли, натрупаните през деня знания, да можем отпочинали на следващия ден да работим отново. Знае се, че сънят има множество параметри, но средно и в зависимост от възрастта,  6-9 часа е желателно да прекарваме в сън. Нарушенията на съня са обособени в 6 големи групи и наброяват над 80 вида. Някои от тях, като синдромът на неспокойните крака, може да обхване до 10% от общата популация, което е изключително много. Много честа е обструктивната сънна апнея, а най-честа е инсомнията (безсънието), която в много от случаите е свързана с тревожност и депресия. Сериозен процент от населението страда от ниско качество на съня. Нарушенията на съня, като обструктивната сънна апнея са рисков фактор за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. В нашата клиника работи една от най-развитите Лаборатории по медицина на съня в България, като имаме възможност да диагностицираме и лекуваме всички нарушения на съня и бодърстването.

Кои са основните нарушения на съня, с които се сблъскват хората днес, какво е тяхното значение за общото здраве и качество на живот и какво съветвате пациентите, които страдат от такива проблеми?

Това са инсомнията или безсънието, обструктивната сънна апнея, синдромът на неспокойните крака, циркадните нарушения, свързани със съня, в по-малка степен нарколепсия, сомномбулизъм и др. Тяхното значение е огромно за общото здраве – важно е не само количеството на съня, но и неговото качество. Когато и двата компонента са влошени значимо намалява качеството на живот на страдащите от нарушение на съня. Съветите и леченията на тези пациенти са различни в зависимост от вида на нарушението, но един е от изключителна важност, а именно хигиената на съня. Вече разполагаме с множество нови и добри медикаменти, с които можем да влияем на съня. Преди няколко декади въобще не се е говорило или се е говорило много малко за нарушения на съня, а последните 3-4 декади това е изключително актуална тема. В тази област на медицината имаме революционно развитие.

Какви ключови уроци и принципи бихте искали да предадете на студентите и младите лекари, с които работите в екипа си?

Гордея се и смятам, че съм създал школа по неврология с много млади специалисти, като повечето от лекарите са под 40-годишна възраст. Имам много специализанти, като голяма част от тях взеха специалност по нервни болести. Принципите са на отдаденост към пациентите, емпатия, дисциплина и самодисциплина, подпомагане. В момента, в голямата медицина един лекар не може да направи много, добре стикованите екипи са тези, които създават чудесата в медицина. Ние сме създали изключително координиран екип, с професионалисти от много високо ниво, специализирали в много държави по света. Разбира се, нека повторя и за човешкото отношение към пациентите, защото ние сме тук, заради нашите пациенти.