„Превенцията на варицелата е трудна, защото е изключително заразно заболяване. От 10 контактни деца, които не са боледували, 9 ще се разболеят”, каза д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

Децата са заразни между 24 и 48 часа преди появата на симптомите, посочи още той. Сред първите са обрив и температура. Обичайно за варицелата е, че тя по-често върлува през студените месеци.

„Действително има увеличение на случаите на варицела у нас през миналата седмица - около 1500“, каза д-р Лисички. Според него данните не са тревожни. Преди началото на COVID пандемията у нас годишно са се отчитали около 20 000 – 23 000 случая на заразени с варицела.

Има и ваксина срещу заразното заболяване. „Изключително добре се понася и е полезна както по отношение на хоспитализациите, така и на смъртността при децата. В САЩ например отчитат намаляване на смъртността с 97% след приложението на тази ваксина”, посочи д-р Лисички.

Ваксината е разрешена в България. Необходими са две дози, които се поставят през 1-3 месеца.

Д-р Лисички допълни, че възможните усложнения след преболедуване на варицела най-често са инфекции на кожата и меките тъкани, особено ако децата си разчесват пъпките, тъй като те са много сърбящи. От по-късните усложнения във връзка с нарушения имунитет - бактериалните пневмонии, които са със стрептококова генеза.

Свързани отделения