Имунитетът е щит за организма. Ето защо е важно да се погрижим за изграждането му от най-ранна възраст. Специално за зрителите на #МАМА и списание „Кенгуру“ педиатърът и детски пулмолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда д-р Веселина Кендерова обясни в кой период от живота се изгражда най-стабилният имунитет и как можем да повлияем на имунната защита на най-малките?  

Д-р Кендерова какво представлява имунитетът?

Имунитетът представлява един сложен комплекс от биологични механизми, чиято цел е да ни предпази от външни, генетично чужди за нас структури. Това могат да бъдат различни молекули, клетки, микроорганизми. Вроденият имунитет е този, към който спадат защитните бариери като кожа, лигавици на стомашно-чревния тракт, лигавици на дихателната система. Тези структури имат така наречените секреторни антитела или секреторен имунитет, който също спада към вродените защитни механизми и някои клетъчни структури, които участват към вродения имунитет.  Основната му характеристика е, че е неспецифичен, но когато се срещнем с някакъв определен микроорганизъм, се включват и механизмите на придобития имунен отговор, така че конкретният причинител да бъде отстранен бързо и със сигурност. Основните две съставни структури на имунитета са вроден и придобит, които се подпомагат.

Защо децата боледуват по-често от възрастните?

Децата боледуват по-често от възрастните, защото тепърва се срещат с всичко, което ги заобикаля от средата, в която живеят, докато ние възрастните вече сме се срещнали с една не малка част от инфекциозните агенти. Децата са имунологично девствени в тази посока и тепърва трябва да създават имунни отговори към инфекциозните причинители, било то вирусни или бактериални. Затова има един период от време до към шестата, седмата година, въобще периодът на ранното детство, когато децата боледуват доста често точно по тази причина.

В кой период от живота се изгражда най-стабилният имунитет?

Няма някакъв определен възрастов период, в който да кажем - вече има изграден сигурен имунен отговор. До 2-годишна възраст децата са с недостатъчно добър имунен отговор към най-честите причинители, затова и в този период са имунизациите, точно с тази цел – да подготвят детския организъм към едни от най-тежко протичащите инфекции. След 6-7 години обикновено децата започват да боледуват много по-малко, тъй като са се срещнали с редица разнообразни инфекциозни причинители.

Сега предстоят най-студените месеци. Как можем да повлияем на имунната защита на най-малките?

Правилното хранене с прием на достатъчно плодове и зеленчуци в сурово състояние, които са основният природен източник на витамини и минерали, е много важно в детската възраст. Препоръчваме разходките навън, закалителните процедури. Когато децата са в домашни условия и не се налага да посещават детски заведения и училища, е хубаво да не ги водим допълнително в големи колективи и събирания на много деца, защото това води до разпространяване на инфекциите. По-добре е да бъдат по-самостоятелни навън, на въздух, отколкото да се събират на едно място. По този начин определено се намалява честотата на инфекциозните заболявания сред децата.

Споменахте балансирано и разумно хранене, какви храни и напитки е хубаво да даваме и какви да избягваме?

Аз споменах пресните плодове и зеленчуци, както и соковете от тях. Това е една част от съставките на разумното и рационалното хранене. Във всички случаи и присъствието на белтък. Една голяма част от клетките на имунния отговор са всъщност белтъчни структури, така че в менюто трябва да присъстват месо, яйца, риба. В храненето на децата не бива да фигурират консервирани, пакетирани храни, с овкусители, оцветители и аромати, защото не им помагат по никакъв начин, а им носят само повече калории без това да им е необходимо.  Тези храни нямат никакви полезни качества и трябва да се избягват.

Кога според вас е нужно да се приемат добавки за имунитет? Нужно ли е всяко едно дете да приема профилактично или единствено при болнавост?

Хранителни добавки обикновено са базирани на растителни съставки и в тази връзка е много важно родителите да знаят, че не е грешка, по техен избор или ако им е препоръчано, да ги прилагат на децата си, но не бива да очакват някакви кой знае какви съществени ефекти, защото това са продукти, които не са преминали клинични изпитвания и никой от производителите на тези добавки не може да гарантира, че ще има сигурни ефекти върху имунния отговор.

Каква е ролята на пробиотиците и пребиотиците. Имат ли те място в грижата за здравето на детето?

Пробиотиците и пребиотиците имат абсолютно сигурно приложение в някои конкретни ситуации, като да речем продължителния прием на антибиотични медикаменти, които изискват да се прилагат и пробиотични щамове, тъй като антибиотиците унищожават както болестотворните, така и нормалните микроорганизми, които съществуват в нашата чревна флора. Това води до определени проблеми в превръщането на витамините от неактивни в активни форми и всъщност има смисъл да се дават пробиотици, защото те нормализират тази нарушена чревна флора и така възстановяването на пациентите след продължителен антибиотичен прием определено има място. Пребиотиците си имат своите места, разбира се много проучвания показват, че имат отношение и към сформирането на имунният отговор. Доста проучвания текат в тази посока, но всъщност все още няма нищо конкретно като доказателство в тази посока, така че аз също и за тях смятам, че имат своето място, но трябва прецизно да бъде определено кога точно да ги използваме и за какъв период от време, защото ми се струва, че и в тази посока се прекалява.

Освен за децата имунитетът е много важен  и за възрастните. Какво да направим в домашни условия, така че да защитим семейството и да не бъдем податливи на вируси и заболявания?

Малките деца в семейството обикновено предават инфекцията и на възрастните. Ние боледуваме малко по-леко от тях, защото много често ние вече сме се срещнали с тези микробни причинители. Не винаги клиничната картина при възрастните е като при децата, но това, което можем да направим, е същото, което важи както при децата, така и при възрастните – да се замислим с какво се храним, да помислим какво можем да изключим от храната си и какво да включим, за да подобрим общия си тонус. Контактите на много хора в затворени помещения е препоръчително максимално да се намаляват, защото това са основните източници на разпространение на инфекциите. Разходките на открито или в планината са много подходящи, защото те са вид закалителна процедура, която отдавна е известна.

Какво е вашето пожелание за една здрава и хубава семейна зима?

Пожелавам на всички родители и на децата да бъдат здрави. Пожелавам им да не прекарват много време върху електронните си устройства, а да са по-често заедно със семействата си, да обръщат внимание един на друг, да разпределят свободното си време така, че да намират достатъчно за разходки на открито, защото това е много важно. В обстановката, в която живеем сега, нека да спазват противоепидемичните мерки. Както децата могат да бъдат източник на заразата, така и възрастните. Нека бъдем разумни. 

Интервю за предаването #МАМА