„Много е важен етапът, в който се диагностицира рак на гърдата. Колкото по-рано се случи това, толкова по-големи са шансовете за излекуване. Реално, ако заболяването е открито в първи стадий или малко по-напреднал такъв, ракът на гърдата е напълно лечим.“, обясни пред БНТ доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Специалистът допълни още, че не винаги лечението на рака на гърдата, започва с хирургия.

„Съвременните препоръки са за предоперативно, лекарствено лечение, което има много ползи за пациентката. Ако говорим за краткосрочен план - намалява размера на тумора и на метастази, които са в лимфните възли. В дългосрочен, говорим за общата преживяемост на пациентката.“, обясни доц. Арабаджиев.

Финансовото обезпечение, от страна на държавата, при лечението на рака на гърдата, е почти на 98% и лекарствата са осигурени от държавата.

„Жените, които са подложени на висок риск, а това са тези които имат фамилна обремененост и някои фактори, свързани с начина на живот, би трябвало на всеки 6 или 12 месеца да провеждат мамологични профилактични прегледи. Правя уточнението и че при жените до 45 годишна възраст е желателно прегледът да се извършва с ехографски метод, а не с мамгографски, за да се избегне натоварването с рентгеново лъчение на тъканите. За жените след жените след тази възраст, обаче, е желателно да се извършва мамографски контрол.“, сподели доц. Арабаджиев.

Свързани отделения