Доц. Цветан Минчев, началник на Клиника по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда,  е първият хирург в специалността си, отличен със сертификат за върхови постижения в областта на робот-асистирана гръдна хирургия в Югоизточна Европа.

„Основното предимство на робот-асистираната хирургия е, че извършвайки я, аз съм на два сантиметра разстояние от обекта и го виждам в триизмерно изображение. Никоя друга технология досега не може да предложи такова нещо, включително и класическите видео-асистирани системи. Освен това камерата е много стабилна и не се клати, няма никакво трептене и изображението, което виждаме, е сякаш гледаме нещата под микроскоп пред себе си. Изображението е изключително качествено, може да се увеличава по 4 и дори по 6 пъти, по същия начин се филтрират и движенията на ръцете.“, обясни пред БТВ доц. Минчев.

В навечерието на едни от най-светлите празници специалистът споделя, че за него вярата се корени в знанията и опита, които има.

„Една баба ми каза „Бог говори през ръцете ти, моето момче“. Когато за първи път отидох на конкурс за хирург моят бивш началник много се развесели от коментара ми. Заявих, че искам да стана велик хирург. Той ме погледна недоверчиво и каза, че ще видим какво ще стане от мен. Днес съм горд да бъда един от най-добрите му ученици.“, споделя с усмивка доц. Минчев.

Специалистът отбеляза, че от началото на миналата година до момента има над 80-процентово увеличение на ранни белодробни карциноми, които е оперирал. Доц. Минчев допълни и че профилактиката е отдавна забравена в България, оставена встрани и се набляга основно на финансиране на болнична и доболнична помощ.

„Има такива операции, при които няма точка на връщане. Започваш я и ако не я довършиш, колкото и сложна да е тя, знаеш, че ще убиеш пациента. Трябва да я докараш от единия до другия край, иначе нещата приключват много зле и това е големият риск на тежките операции, има голям адреналин в тях. Трахеалната и медиастиналната хирургии, които ние извършваме са еманацията на работата ни и там нямаш право на грешки, колебания и отказване.“  

Началникът на Клиниката по гръдна хирургия сподели и как успява да почива и да се разтоварва от тежката и отговорна работа, която заема основната част от ежедневието му.

„Програмирам радиоуправляеми самолети и дронове, след което ги пускам да летят. Практикувам и риболов, а в остатъка от времето се забавлявам с двете си котки, които внасят много приятен домашен уют.“

Доц. Минчев разказа и за своя партньор не само в живота, но и в операционната зала.

„Вкъщи ме чака моето момиче. С него сме от дълги години заедно, тя е операционната ми сестра, тази, с която работя и много ми помага. Много неща дължа на нея. Всеки ден сме си заедно – вкъщи и на работа, помагаме на много хора. За да събудиш духовното в себе си, трябва да имаш хубава обстановка на работа, да имаш близки, които да те подкрепят и любящо семейство, с което нещата стават красиви и качествени.“

Специалистът определя благодарността на пациентите като едно от нещата, които могат да го направят истински щастлив.

„Тя се изразява в прости думички като „Благодаря, докторе, добре съм и съм доволен“. Щастие носи и удовлетворението на екипа, с който работиш. Важно е всички да сте доволни от постигнатото и от средата, в която работите.“ 

 

Свързани отделения