България излиза в негативните класации на ЕС по отношение на ваксинацията срещу папиломавирус. Именно той е причинител не само на карцинома на маточната шийка, но и на рака на глава и шия, по-известен като карцином на гърлото. Папилома вируса е причинител и на карциноми, които могат да се проявят и при мъже – главно на урогенеталната система. В този смисъл ваксинацията срещу човешкия папиломавирус е от полза не само за момичетата  и жените, но и за мъжкия пол. Въпреки това най-високият процент на карциноми, причинени от човешкия папиломавирус са при жените – рак на маточната шийка.

Тази тема бе акцент на кръгла маса „Време за ускорение“ в Народното събрание, която събра главния изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси, пациентски организации, медицински дружества, водещи медици, политици и народни представители.

Един от основните участници в кръглата маса бе доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиника по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и член на борда на Мисията за рака на Европейския съюз (ЕС) към Европейската комисия.

„Ракът на маточната шийка и на гърлото са напълно предотвратими чрез поставяне на ваксина срещу HPV (човешки папиломавирус). Ваксината не е нова, тя дори е изключително осъвременена през последните години. Ако в началото е имало ваксина срещу няколко щама на вируса, сега тя е поливалентна, насочена е срещу повече от 9 щама, така че осигурява наистина предотвратимост на тези заболявания. Това беше и акцентът на кръглата маса в Народното събрание.“, сподели доц. Арабаджиев в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Ваксината е налична в България и е напълно безплатна за момичета до 14-годишна възраст. Поставя се от личните лекари.

„Тук отваряме една скоба, че не само момичетата на тази ранна възраст трябва да бъдат ваксинирани. За момчетата обаче все още не е осигурена безплатна ваксинация. Ние чухме окуражаващи данни от Министерство на здравеопазването, по време на кръглата маса, те споделиха, че се обмисля и ваксинация на момчетата в млада възраст. Ваксината може да бъде намерена и закупена, за тези, които не могат да се възползват от нея безплатно. Разбира се това може би е проблем за част от гражданите, защото все пак трябва да платят за тази ваксина. По-възрастните също могат да се възползват от поставянето на HPV ваксина, могат и да очакват ползи по отношение на потенциално заразяване с човешкия папиломавирус – ще бъде ефективна.“, допълни доц. Арабаджиев.

Ваксината е по-подходяща за подрастващите поради факта, че се очаква в този възрастов период все още да не са имали полов контакт и поради това рискът да са заразени с HPV е по-малък. При по-възрастните хора рискът вече да са се срещнали с човешки папиломавирус се увеличава.

Покритието на ваксинация срещу HPV в Европа е около 90%, докато в България то е 1%.

„Всички ние искаме нови лекарства, нови технологии за лечение на болестите, включително за онкологичните. Винаги търсим иновациите, новостите и т.н. Ваксината срещу HPV е една голяма иновация, която може да предотврати онкологично заболяване, но някак си у нас тя не се използва. Има скептицизъм в обществото, има паралел с други ваксини, широко дискутирани. Знаете каква война се разрази в обществото по време на COVID-19. Не би трябвало да се правят паралели между двете ваксини, защото това са две напълно различни заболявания.“, каза доц. Арабаджиев.  

Началникът на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда засегна и темата за достъпа до съвременно и иновативно лечение на пациентите у нас.

„В някои от случаите българският пациент има дори повече възможности за лечение от този в Германия, например. Това се случва поради спецификата на здравното осигуряване. В България всички здравно осигурени пациенти получават 100% заплащане на техните лекарства от един единствен доставчик на тази услуга – НЗОК. В Германия има най-различни здравно осигурителни каси, някои от които покриват определени лекарства, други не. Лекарствените възможности, според препоръките на Европейското дружество по медицинска онкология, са налични над 87% в България. И те се изплащат напълно от НЗОК. Очакваме няколко нови лекарства да бъдат разгледани и одобрени до края на годината.“, допълни още доц. Арабаджиев.

По думите на специалиста, ерата на химиотерапията не е приключила окончателно. Много от протоколите в лекарственото лечение на онкологичните заболявания, обаче, вече се заменят с по-модерни лекарства като имунотерапия, таргетна терапия или химиотерапия като добър „партньор“, увеличаващ ефективността на изброените терапии.

„Химиотерапията е насочена срещу всички бързо делящи се клетки в човешкото тяло, включително и раковите. Това е механизмът на развитие, разпространение и авансиране на рака. Раковите клетки се делят бързо и имат агресивно разпространение. За съжаление обаче в човешкото тяло има и нормални клетки – например клетките на космените фуликули, клетките на гастроинтестиналния тракт, които също, поради собствения си метаболизъм, се делят бързо, сходно на раковите клетки. Химиотерапевтиците поразяват еднакво раковите клетки и други нормално делящи се клетки в човешкото тяло. Затова и част от пациентите, които са на химиотерапия, губят косите си или имат гастроинтестинални оплаквания – гадене, повръщане и всичко останало. Другите терапии (имуно и таргетна) щадят нормалните, неракови клетки. Таргетните терапии, за които всички толкова много говорим, аз и моите колеги, са насочени към специфични особености на самата туморна клетка. Специфични за този конкретен тип туморна клетка – открива, унищожава точно тази клетка. Няма никакво отношение към нормалната клетка в човешкия организъм.“, обясни доц. Арабаджиев.  

Специалистът заяви, че би искал да каже, че всеки вид рак се лекува с новите терапии, но към момента напредъкът в таргетното лечение е най-голям при рака на белия дроб, кожата, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, хранопровода и др., но все още не при всички онкологични заболявания.

 

Свързани отделения