Близо 50% от българите страдат от разширени вени. Освен познатите оперативни методи все по-широко използвани стават така наречените безкръвни операции. Именно върху нова процедура за лечение на заболяването в напреднал стадий работи д-р Николай Вълчев, специалист в Клиника по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Макар и само на 32 години, той е на път да патентова откритието си.

 „Това, което ние предлагаме е един специфичен метод, който се нарича механо-химична аблация, при който не се използва термална енергия. Вената се уврежда отвътре с помощта на едно специално устройство, което надрасквайки вената я уврежда механично и в същото време ние прилагаме и химично вещество, което оказва допълнително химично увреждане. Това е много успешен метод. Въпреки това ние измислихме една специална модификация на метода, която започнахме да прилагаме, тя значително повиши успеваемостта му, като намали до нула неговите странични ефекти. На практика този метод на лечение може да се използва при над 90% от хората, които са с хронична венозна болест. Има някои много тесни контраиндикации, които са само за специфични пациенти.“, сподели в интервю за EuroNews специалистът.

Повечето методи, които съдовите хирурзи в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда прилагат за лечение на разширени вени, като лазерната аблация и механо-химичната аблация, се използват за лечение на вени, които не се виждат с просто око. Те са разположени в дълбочина, но са причината за изпъкването на тези вени по краката, които пациентите виждат и заради които търсят съдействие. Доказано е, че няма полза твърде дълго време да се продължава консервативната терапия и да се избягва някаква форма на оперативно лечение, особено при положение, че вече специалистите работят предимно минимално инвазивно. Ако човек няма видимо разширени вени на краката и няма никакви оплаквания, на практика няма нужда да се проследява периодично.

Редовно, на контролен преглед, подлежат и хора, които имат в семейството си роднини от първа линия, които са с разширени вени.

Д-р Вълчев определя специалността си като интересна, търпяща развитие и осъвременяване.

„Аз съм роден в Бургас, там завърших и средното си образование. След това, разбира се, дойдох в София, завърших медицина в МУ – София, след което веднага дойдох и за щастие започнах специализация в Клиниката по съдова хирургия в Токуда.“, споделя специалистът.

Д-р Вълчев е категоричен, че работата на лекарите е и да работят заедно с пациентите в посока на това да не стигат до последен стадий на заболяването.

„На практика, на всеки етап има с какво да помогнем на пациента, т.е. нашата работа като лекари, а и съответно на нашите пациенти, е да работим заедно в посока да не допускаме пациентът да стига до този последен стадий на заболяването, но дори да стигне, да можем ефективно, с процедури и с ефективна терапия да затворим тази рана и да осигурим добро качество на живота на нашите пациенти.“

Ежедневните срещи с пациенти и оказването на помощ е това, което младият хирург обича да прави. Но и той, като всички останали, има своите любими занимания извън работната място.

„Начинът, по който аз разтоварвам, е със спорт. Имам няколко спорта, които практикувам с удоволствие. Единият от тях е тенис. Него практикувам най-често, тъй като не зависи от времето. С колегите от Токуда имаме не малък брой, за щастие, колеги от другите специалности, с които основахме един спортен клуб в болницата и често се събираме. Имаме възможност да караме колелета, ходим до Витоша, участваме на различни състезания.“, разказва с усмивка д-р Вълчев.