Нарушенията на съня се срещат все по- често сред популацията и те могат да бъдат причислени към групата на социално значимите заболявания, каквито са артериалната хипертония, захарния диабет и много други.

“При нарушения на съня с давност повече от 15 дни е правилното пациентът да потърси консултация при своя личен лекар или специалист по медицина на съня. Масовата употреба на медикаменти за сън води до задълбочаване на проблема. В международната класификация на болестите и в частност на разстройствата на съня и бодърстването съществува т. нар. нарушение на съня свързано с неправилна употреба на медикаменти, повлияващи съня.”, коментира през zdrave.net д-р Анелия Симеонов, специалист в Клиника по Неврология и Медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Пандемията и сблъсъка с COVID заразата оказват влияние и върху качеството на съня ни.

„Всички тези ограничителни мерки влияят отрицателно върху афекта и здравия сън. Доказа се връзката между качеството на съня и състоянието на имунната система. Въведе се в световен мащаб понятието коронасомния, тоест нарушения на съня, свързани с пандемичната обстановка в която се намираме. Множество изследвания доказаха покачване на заболеваемостта от различни сънни нарушения. Отчита се рязко нарастване на дихателните нарушения по време на сън свързани пряко с белодробните изменения при COVID инфекцията. Значително се увеличи потокът на пациенти с оплаквания от безсъние с различна характеристика и това е свързано и с наблюдаваната промяна в афекта при голяма част от хора. Наблюдаваме и нарастване на консумацията на сънотворни медикаменти с над 30 % през последната година.“, допълни д-р Симеонова. 

На въпроса дали родителите трябва да бъдат обучавани как да осигуряват добър сън на децата си и да формират у тях отношение по този въпрос, д-р Симеонова отговори така:

"Определено да. Знаете че сънят има определена продължителност в различните възрастови групи. Новородените и децата прекарват повече време в сън и с течение на възрастта часовете за сън намаляват. Именно ролята на родителите е от първостепенно значение за изграждане на правилни навици и осигуряване на здрав, достатъчен и ползотворен сън. Все по-често наблюдаваме нарушения и при подрастващите, особено след 12 годишна възраст. Разбира се, всичко това е свързано с навлизането на все повече модерни технологии в ежедневието ни, ограничената физическа активност и ежедневния стрес. Съвета ми към родителите е да наблегнат на хигиенните мерки на съня на децата си. Добрият сън е гаранция за добро физическо и психическо развитие на подрастващите , както и на добрата им социална адаптация".