Над 10% от световното население е с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) или около 850 млн. души. Във възрастовата група 65 – 75 години, всеки пети човек „страда от бъбреци“. Като най-чести причинители на бъбречно увреждане се отчитат артериалната хипертония и захарният диабет. Един до тримa, страдащи от диабет, развиват хронично бъбречно заболяване. Статистически данни показват, че България е в челните позиции по заболеваемост и смъртност от бъбречни заболявания.

Прием на малко количество течности, прекомерна употреба на сол, ненавременно освобождаване на пикочния мехур, прием на завишено количество алкохол, тютюнопушене, както и надвишаване дневните норми месо и други белтъчни храни, са част от всекидневните навици, които увреждат бъбреците. Сред останалите причини, предизвикващи увреждане на бъбреците са злоупотреба с обезболяващи средства и диуретици, нездравословно наддаване на телесно тегло, както и ненавременно лечение на уроинфекции. Инфекциите на отделителните пътища са едни от най-честите страдания при жените, като усложнените такива са втората по честота причина за болнично лечение.

Възможна бъбречна увреда може да бъде индикирана от завишено артериално налягане, отоци по долни или горни крайници, както и около очите, гадене или повръщане и намален апетит. Друг симптом, който навежда към възможна увреда на бъбреците са и мускулните крампи.

За установяване състоянието на бъбречната функция са показателни стойностите на серумния креатинин и урея в кръвта. Отклонения в уринната находка, загуба на белтък с урината, както и завишени серумен креатинин и урея, са ясни сипмтоми, показващи възможна бъбречна увреда.

Не малка част от бъбречните заболявания протичат безсимптомно и затова са важни профилактичните изследвания, които показват състоянието на бъбречната функция.

За добро здраве на бъбреците е необходимо да се избягва консумация на алкохол, тютюнопушене и други забранени субстанции, както и да се редуцира солта в диетата. Препоръчителен е приемът на достатъчно течност – 0.3 мл./кг./ден, през летните месеци и повече, както редовни физически тренировки и поддържане на здравословно телесно тегло. Регулярното измерване на артериалното налягане, както и изследвания на креатинин, урея и урина със седимент, поне веднъж годишно, също са ключови индикации за бъбречната функция.

Хората, които са диагностицирани с новооткрит или с давност захарен диабет, артериална хипертония или страдат от наднормено тегло, както и с фамилна обремененост за бъбречно заболяване, е необходимо да направят консултация с лекар специалист за проверка здравето на бъбреците си.

Отделението по Нефрология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда има два консултативни кабинета, в които се извършват прегледи и консултации на пациенти, след записване на час на тел.: 02/403 4917 и 02/403 4950.

Прегледите и консултациите се осъществяват с направление по здравна каса, чрез допълнително здравно осигуряване от здравноосигурителен фонд, с който лечебното заведение има договор, както и чрез платен прием.

Свързани отделения