През 2024 Аджибадем Сити Клиник ще отбележи Световния ден за борба с рака с кампанията "По-силни заедно. #НеСиСам"

Всяка година на 4 февруари здравната общност се обединява в издигането на колективен глас срещу рака. Като водеща здравна организация в България, Аджибадем Сити Клиник се стреми да повиши информираността относно раковите заболявания и да насърчи редовните профилактични прегледи. 

Според водещи специалисти в областта на онкологичните заболявания, ракът е напълно лечим и до 40% от случаите могат да бъдат предотвратени чрез мерки за превенция и ранно диагностициране.

Едно от задължителните условия за успешно лечение при откриването на онкологично заболяване е наличието на голям екип от специалисти в различни области на медицината, които да работят заедно.  За избора на терапия за всеки пациент е важно всички лекари да участват в обсъждането на случая на т.нар. онкологична комисия и решението за конкретно лечение да бъде взето на база на становището на всеки специалист.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, част от групата на Аджибадем Сити Клиник, прилагат мултидисциплинарен подход на лечение при всеки индивидуален случай. Нашите специалисти са неотлъчно до пациентите по целия път в битката с рака, осигурявайки надеждно лечение и морална подкрепа.

Болниците Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост са оборудвани с най-съвременната апаратура за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания.

В Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна работят специалисти с редица квалификации и значителен опит в диагностиката на онкологични болести. Клиниката разполага с добре оборудван сектор Образна диагностика, където в партньорство с колегите си рентгенолозите прилагат ранно откриване на този тип заболявания.

 

"Разчитай на нас на всяка стъпка"

Пусни видео

09 "Разчитай на нас на всяка стъпка" - д-р Маргарита Тарейн, Клинична психология

В последното видео от поредицата „Пътеводител на пациентите с онкологични заболявания“ ви показваме част от историята на Гергана Шаламанова. Тя споделя през какви психологически бариери е преминала, а клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн ще даде ценни съвети не само на пациентите с онкологични заболявания, но и на техните близки.

Пътят към излекуването

57-годишен мъж с рак на простатата, спасен с робот-асистирана хирургия

Светослав е на 57 г. Започва да изпитва затруднения при уриниране и решава да направи кръвно изследване на PSA (туморен маркер за рак на простатата). Показателите са леко завишени и мъжът се обръща към д-р Димитър Златанов, специалист в Клиника по урология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Лекарят назначава да бъде направен ЯМР, на който Светослав се подлага веднага. За съжаление резултатите показват суспектна (съмнителна) лезия в десния периферен дял на простатната жлеза, а пациентът е насочен към провеждане на Fusion-биопсия. Така д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология и д-р Райчо Добриков, рентгенолог, извършват изследването.

Вижте цялата история на Светослав тук.

дочка---пациент-.tmb-pl1200x630
Тройно негативен рак на гърдата - историята на една смела жена!

Това е историята на Дочка, една смела жена, която се изправи пред най-лошата диагноза - тройно негативен рак на гърдата. Това е рядка форма, която представлява около 10-20% от всички видове рак на гърдата. Механизмите, които причиняват този вид рак, са до голяма степен неизвестни, което го прави особено труден за лечение. При него липсват естроген и прогестерон рецептори и няма свръх-производство на HER2 протеин. Въпреки че пациентите могат да отговорят на химиотерапия, като цяло възможностите за лечение са ограничени и прогнозата често е лоша. Въпреки това, шанс за излекуване винаги има.

Повече прочетете тук.

Poslanie_
Напиши послание на онкоболен пациент и вдъхни сила и кураж

Изпратете послание до онкоболен пациент, бъдете източник на сила и увереност, които са му необходими, за да преодолее този период по-лесно.

Своето послание може да оставите тук, а всички вдъхновяващи текстове ще бъдат събрани в книга, която ще издадем и предоставим на нашите пациенти!

Проверете своя риск за развитие на рак на белия дроб

Ракът на белия дроб предизвиква повече смъртни случаи от рака на дебелото черво, гърдата и простатата сумарно. Когато ракът на белия дроб се установява въз основа на симптоми, болестта в повечето случаи е в късен стадий, поради което лечението е с много по-ниска ефективност.  

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е нискодозовата компютърната томография. Тя дава възможност за намаляване на риска от облъчване за пациента с до 90 % в сравнение с националните референтни стойности. Прилаганата нова програма е най-съвременният и подходящ метод, използващ рентгеново лъчение и компютърна технология, за да направи подробни снимки на белите Ви дробове. 

Програма за ранно диагностициране на рак на белия дроб в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост е одобрена от Министерство на здравеопазването в България.

Изследването се препоръчва при хора, които нямат оплаквания, но са с висок риск за развитие на карцином на белите дробове. 

Проверете своя риск за развитие на рак на белия дроб тук.

image-(20)a1846fe5-dc06-4e26-bff2-aafef8d53419.tmb-pl900x506

   

Новини

Наръчник в помощ на пациенти с онкологични заболявания и техните близки

Наръчник в помощ на пациенти с онкологични заболявания и техните близки - Химиотерапия и Лъчелечение - Какво трябва да знаем?

Аджибадем Сити Клиник

Наръчник в помощ на пациенти с онкологични заболявания и техните близки - Какви са спецификите на храненето при пациенти с онкологични заболявания?

Аджибадем Сити Клиник

Наръчник в помощ на пациенти с онкологични заболявания и техните близки - Поставяне на Диагноза Рак - Какво трябва да знаем?

Аджибадем Сити Клиник

Напиши послание на онкоболен пациент и вдъхни сила и кураж