Химиотерапията е лечение на злокачествените тумори с лекарства, основните от които се наричат цитостатици. Тези лекарства убиват туморните клетки. Заедно с раковите клетки, обаче, лекарствата убиват и много „здрави“ клетки. Това води до странични ефекти като гадене, разстройство, косопад и др. За разлика от туморните клетки, „нормалните“ клетки бързо се възстановяват.

Химиотерапията е един от основните методи на лечение на всички стадии на злокачестве-ните тумори. Тя може да се прилага преди или след операция, както и в комбинация с лъчелечение.

Химиотерапия преди операция?
Тази химиотерапия се прилага при големи тумори. Целта е да се намали размерът, за да може след това с операция да бъде отстранен туморът. Понякога той напълно изчезва.

Химиотерапия след операция?
След операция на злокачествен тумор, в много от случаите, в тялото остават туморни клетки. Ето защо само операцията не може да излекува пациентите. За да се ликвидират останалите туморни клетки, след операцията се прилага химиотерапия.

Химиотерапия при метастази?
Когато изследвания покажат, че в органите има разсейки, тогава целта на химиотерапията е да ги „изчисти“ (т.е. да намали размерите на разсейките или да спре развитието им). Когато приложените лекарства спрат да действат, се прилагат нови.

Съчетаване на химиотерапия с лъчелечение?
Освен като самостоятелен метод за лечение, химиотерапията се прилага и едновременно с лъчелечение, с цел подпомагане и усилване ефекта на този вид лечение.


Какво трябва да знаете, ако ви предстои химиотерапия

Химиотерапията трябва да започне до месец след операцията. Направете по най-бързия начин всички изследвания, които по преценка на вашият онколог трябва да се представят, за да ви бъде отпуснато лекарството (лекарствата).

Лекуващият ви медицински онколог (химиотерапевт) ще ви запознае с лекарствата, схемите на вливане на разтворите или на приемане на таблетките, които са определени за лечение на вашия тумор. Заедно с цитостатиците ще ви назначат и лекарства, които намаляват страничните реакции.


Насоки, ако започвате химиотерапевтично лечение:

  • Попитайте за страничните ефекти, за да не изпадате в паника, когато те се появят.
  • Кръвните показатели се следят преди всяко вливане. Искайте съвет от лекаря как да ги поддържате в нормални стойности. Ако те се сринат, налице е в риск да пропуснете вливане. Чернодробните показатели също се следят.
  • Здравословното хранене е повече от важно.
  • Приемайте много течности, вода, прясно изцедени сокове (без грейпфрут), бира, сурови ядки (без фъстъци).
  • Ограничете до минимум захарта и червените меса. Осигурете на организма „лесна” за преработка храна. Той и без това е доста ангажиран да се справя с болестта и страничните ефекти от лечението.
    Почивайте си повече.

Таргетна (прицелна) терапия

Лекарствата от така наречената таргетна (прицелна) терапия, които поразяват избирателно определени “мишени” в туморните клетки, представляващи генетични мутации, които се установяват с генетични изследвания. Понякога прицелната терапия се прилага самостоятелно, а в други случай заедно с класическа химиотерапия.

Неразделна част от лекарственото лечение на хормонално зависимите тумори (напр. при рак на гърдата, простатата и др.) е хормоналната (ендокринна) терапия.

При някои видове рак се използват и лекарства, които имат имунологично действие (ваксини и др.).


Лъчелечението представлява облъчване с лъчи на тумора или засегнатото място. Това лечение е много ефективно при унищожаване на раковите клетки, защото те са по-чувствителни на облъчване и може да се приложи към конкретна област, докато останалата част на тялото е защитена от нея. Прилага се както като самостоятелно лечение, така и в комбинация с химиотерапия. Може да се приложи преди или след операция.

Облъчването се осъществява, докато пациентът лежи неподвижно върху маса. Не се усеща нищо, няма допир или болка, все едно сте на рентгенова снимка, но лечебните лъчи проникват в тъканите и унищожават раковите клетки.

Апаратите за лъчелечение осигуряват лечението с голяма точност. Трябва да знаете, че след лъчелечение не сте опасни за своите близки – можете спокойно да контактувате с децата и роднините си.

При лъчелечението също има странични ефекти. В някои случаи лечението може да причини нарушение на съня, загуба на апетит, неспокойствие, разстройство, болки и др. Попитайте лъчетерапевта си дали да пудрите кожата или да я мажете със специални кремове, както и какви мерки да взимате при другите странични ефекти.

 


Тази статия е част от " Наръчник в помощ на пациенти с онкологични заболявания и техните близки" - издание на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания


Вижте целия наръчник ТУК

СЪСТАВИТЕЛИ:
Любка Ангелова, консултант,
Асоциация на пациентите с
онкологични заболявания
Александър Миланов,
Клиничен социален работник
в Центъра по психология,
психоонкология и психосоматика,
Аджибадем Сити Клиник


КОНСУЛТАНТИ:
Българско онкологично научно
дружество (БОНД)