Ежедневни навици за овладяване на хипертонията

heartbeat

 

Ако вършим едно и също нещо всеки ден, дори и да го намираме за незначително, неминуемо в даден момент, то ще доведе до реална промяна. Когато говорим за ежедневните си навици, рядко се замисляме какъв ефект в дългосрочен план предизвиква всеки от тях – както поотделно, така и в контекста на всичко останало.

Ако трябва да съотнесем темата към хроничните заболявания, то въпросните „малки крачки“ на ежедневна база са именно детайлите, в които може да се крие дявола. Да вземем например хипертонията, чийто Световен ден се отбелязва всяка година на 17 май.

Постоянно повишеното систолно налягане (SBP) >140 mmHg и/или диастолно налягане (DBP) най-малко 90 mmHg засяга над 1,5 милиарда души по света. То е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) - коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инсулт и дори смърт. Счита се, че един от четирима възрастни страда от него. Един от тези четирима все още не е диагностициран, вторият – има диагноза, но не се лекува, а третият бива терапевтиран без последващо проследяване и контрол.

Истината е, че съществува неоспорима необходимост от обогатяване и в известна степен промяна на настоящите медицински стандарти за подход към начина на живот и интегрално лечение на пациентите с хипертония. Грижата трябва да е комплексна и да не се ограничава само до медикаментозна терапия.

В тази връзка специалисти от Аджибадем Сити Клиник съставиха препоръки за управление на ежедневните навици с цел предотвратяване и контрол на хипертонията в зряла възраст. Препоръчително е те да се прилагат и когато са предписани медикаменти за понижаване на кръвното налягане. Двата фактора в комбинация имат силата не само да намалят кръвното налягане (BP), но и да подобрят контрола на хипертонията и цялостното сърдечно-съдово и общо здраве.

 

В следващите минути своите препоръки, базирани на дългогодишен опит дават:

 

- Проф. Иво Петров, началник на Клиника по кардиология и ангиология и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

- Доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология на Аджибадем Сити Клиник Токуда

- Д-р Владислав Пакеров, специалист по инвазивна кардиология в Аджибадем Сити Клиник Младост

- Д-р Велина Керековска, ендокринолог в Аджибадем Сити Клиник Варна

Видео

Ежедневни навици за овладяване на хипертонията

Пусни видео

Ежедневни навици за овладяване на хипертонията

Специалисти от Аджибадем Сити Клиник съставиха препоръки за управление на ежедневните навици с цел предотвратяване и контрол на хипертонията в зряла възраст. Препоръчително е те да се прилагат и когато са предписани медикаменти за понижаване на кръвното налягане. Двата фактора в комбинация имат силата не само да намалят кръвното налягане (BP), но и да подобрят контрола на хипертонията и цялостното сърдечно-съдово и общо здраве.