Доброто хранене е от изключително значение при пациенти с онкологични заболявания, защото както болестта, така и самото лечение се отразяват на хранителния режим - променят начина, по който организмът толерира и усвоява някои храни.


Доброто хранене по време на лечението ще допринесе:

  • да се чувствате по-добре;
  • да запазите силите и енергията си;
  • да поддържате теглото си и хранителните запаси на организма си;
  • да се справите по-добре със страничните ефекти от лечението;
  • да намалите риска от инфекции;
  • да оздравеете и да се възстановите по-бързо;


Да се храните правилно означава да приемате различни храни, които ще доставят на организма необходимите хранителни вещества, за да се справи с болестта. Това включва белтъци, въглехидрати, мазнини, вода, витамини и минерали.

 

Онкологичното заболяване и неговото лечение оказват влияние върху храненето. При поставянето на диагнозата, вашият лекар е разговарял с вас относно плана на лечение. Някои от най-честите странични ефекти по време на лечението, отразяващи се на храненето са:

  • Загуба на апетит;
  • Възпаление на устата и гърлото;
  • Сухота в устата;
  • Проблеми със зъбите или венците;
  • Промяна в усещането за вкус или обоняние;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Разстройство;
  • Запек;
  • Умора;
  • Депресия;

Преди да започнете лечението няма как да знаете дали и какви странични ефекти от него ще се проявят при вас и как ще се чувствате. Един от начините да бъдете подготвени за тях, е да приемете, че времето през което провеждате лечението си е време, в което следва да се фокусирате върху себе си и старанието да се подобрявате.

Как да се подготвите?

Подгответе си план за действие. Това намалява безпокойството относно лечението и страничните ефекти от него.

Няколко съвета, които ще во помогнат да се подготвите за предстоящото лечение:

  • Заредете килера и хладилника с вашите любими храни, така че да не ви се налага да пазарувате често.
  • Включете храни, които знаете, че можете да консумирате, дори когато ви е лошо.
  • Пригответе предварително и замразете храна във фризера, разпределена на порции за по едно хранене.
  • Говорете с вашето семейство и приятели за това, как те могат да ви помогнат в пазаруването и приготвянето на храната или ги помолете напълно да ви отменят в това.
  • Споделете с вашия лекар, медицинска сестра или диетолог притесненията си относно храненето. Те ще ви посъветват как да се справите със страничните ефекти като запек или гадене.

Как да се храним, когато лечението започне?

Вашето тяло се нуждае от здравословна храна, за да функционира възможно най-добре. Това е още по-важно, когато се бори с раково заболяване. Здравословното хранене по време на лечението, ще даде на организма необходимите запаси, които ще му помогнат да запази собствените си сили и ще поддържат устойчивостта му към инфекции, а също така ще попречат на загубата на телесна маса и ще възстановят тъканите.

Не се притеснявайте да опитвате нови храни. Храни, които преди не сте харесвали, сега могат да ви бъдат вкусни.

Избирайте различни растителни храни. Опитайте да ядете боб и грах вместо месо няколко пъти седмично.

Старайте се да консумирате поне 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден, включително цитрусови плодове, тъмнозелени или оранжеви зеленчуци. Цветните плодове и зеленчуци съдържат фотоелементи, които подпомагат оздравяването на организма.

Ограничете богатата на мазнини храна, особено тази с животински мазнини. Консумирайте нискомаслено мляко и млечни продукти.

Намалете количеството на мазнините, като приготвяте храната чрез печене или варене.

Стремете се да поддържате нормално телесно тегло и бъдете физически активни. Малки промени в теглото по време на лечението са нормални.

Ограничете приема на осолени, пушени и консервирани храни.

Приемайте леки закуски между основните хранения.

За по- лесно добавяне на допълнителни закуски към храненията, опитайте следното:

Хапвайте леки закуски през целия ден.

Дръжте под ръка различни богати на протеини храни, които се приготвят и консумират лесно - кисели млека, зърнени храни и мляко, сандвичи, супи, сирене, крекери.

Избягвайте храни, които биха влошили страничните ефекти от лечението. При разстройство, например, избягвайте царевица, сурови плодове и зеленчуци. При възпаление на лигавицата на устата, не яжте сухи, груби, твърди и кисели храни.

Ако можете да се храните нормално и да поддържате телесното си тегло без допълнителни закуски, не ги включвайте в менюто си.

Увеличете приема на калории и протеини

Хапвайте по няколко малки порции храна на ден, вместо три големи.

Яжте любимите си храни по всяко време на деня. Например, приемайте на вечеря храни, подходящи за закуска, ако това ви харесва.

Яжте през няколко часа. Не чакайте да огладнеете.

Изяжте най-обилното хранене за деня, когато сте най-гладни. Например, ако сте най-гладни сутрин, превърнете закуската си в най-обилното хранене.

Опитайте се да приемате храни, богати на калории и белтъчини.

Правете леки физически упражнения или разходки преди хранене, за да повишите апетита си.

Пийте богати на калории и протеини напитки, като млечни шейкове и течни хранителни добавки.

Приемайте по-голямата част от течностите за деня между храненията, вместо по време на хранене.

Пиенето на течности по време на хранене ще ви кара да се чувствате сит преждевременно.

Опитайте да приемате домашно приготвени или купени от магазина високоенергийни храни.



Бъдете физически активни! Физическата активност е много полезна. Тя помага за поддържане на мускулен тонус, сила, издръжливост и костна плътност. Тя може да спомогне и за намаляване на депресията, стреса, умората, гаденето и др. Също подобрява и апетита. Така че, ако все още не се занимавате с двигателни упражнения, обсъдете с вашия лекар възможността за поне 30 минутна лека физическа активност като разходка, пет или повече пъти седмично. Ако вашият лекар одобри, започнете с малки, 5-10 минутни ежедневни натоварвания, и ако се чувствате способни, работете за постепенно достигане на целта от 30 минути дневно. Вслушвайте се в своето тяло и почивайте, когато имаш нужда от това.


Хранене при хирургично и след оперативно лечение?

Различните видове противораково лечение могат да причинят различни проблеми, които пречат на нормалното приемане на храни и напитки. Ето няколко съвета как да се справите с проблемите при хранене, в зависимост от вида на прилаганото лечение.

След хирургично лечение типът на страничните ефекти и тяхната продължителност зависят пряко от вида на интервенцията и общото здравословно състояние на пациента. Възможни са странични ефекти след хирургична операция на различни части на тялото, които нарушават способността за хранене.

Тези странични ефекти могат да бъдат повлияни, така че да се даде възможност на организма да приема необходимите му хранителни вещества.


Хранене по време на лъчелечение?

Както вече посочихме, при лъчелечението, радиацията е насочена към туморните клетки, за да ги унищожи. Здравите клетки, които биват засегнати при този процес, постепенно се възстановяват с времето. Страничните ефекти на лъчелечението са в зависимост от мястото на облъчване, обема на облъчваното поле, дозата на радиацията и броя на процедурите.

Страничните ефекти започват обикновено през втората или трета седмица от терапията и достигат своя максимум в края на втората трета на лечението. След приключване на лъчелечението повечето странични ефекти продължават три или четири седмици, но някои могат да продължат и по-дълго.

При наличие на странични ефекти от лъчелечението, разговаряйте със своя лекуващ лекар, сестра или друг специалист относно възможността лекарства, промяна в хранителния режим или нещо друго да подпомогне преодоляването им.

Правилното хранене по време на лъчелечение може да бъде затруднено, особено ако се налага пътуване до лечебно заведение, отдалечено от дома. Добре е да се помнят следните препоръки:

  • Опитайте се да хапвате нещо леко поне един час преди процедурата, вместо да отидете на терапията с празен стомах, освен ако от центъра по лъчелечение не сте получили други инструкции.
  • Вземете със себе си някаква закуска, ако пътуването до и от болницата е продължително.
  • Поемайте течности с малките и чести порции храна, ако храната има неприятен вкус, ако имате болки при преглъщането или получавате разстройство.
  • Пийте достатъчно вода и други течности.
  • Помолете близък да ви помага с пазаруването от магазина или приготвянето на храната.
  • Не очаквайте да имате същите странични ефекти, каквито е имал друг пациент, облъчван в друга част на тялото. Дори и при абсолютно еднакво лечение, хората могат да имат различни странични реакции.
  • Опитайте да хапвате често и на малки порции, вместо да приемате три големи основни хранения. Ако апетитът ви е по-добър в определена част от деня, направете тогава основното си хранене. Добре е да поемате допълнително протеини и калории по време на лечението.
  • Хранителните добавки, каквито са течните заместители на храната, също могат да бъдат от полза.
  • Споделете с лекуващия ви екип, ако имате странични ефекти от лечението, за да могат те да предпишат подходящи медикаменти – например, такива, които контролират гаденето и повръщането или спират разстройството.

Хранене по време на химиотерапевтично лечение?

Както вече посочихме, химиотерапията представлява използване на лекарства, имащи за цел да бъдат убити раковите клетки. Медикаментите могат да бъдат приемани през устата или вливани директно в кръвта. Химиотерапията уврежда както раковите, така и здравите клетки. Най-често се увреждат бързо делящите се клетки на костния мозък, косата, лигавиците на устата, хранопровода, стомаха, червата.

Страничните ефекти зависят от това на какъв тип химиотерапия сте подложени подложен и с каква честота се прилага тя. Най-често срещаните стра-нични ефекти на химиотерапията, които водят до проблеми с храненето са:

  • Промяна в апетита;
  • Промяна в пасажа на червата;
  • Промяна във възприятията за вкус и обоняние;
  • Умора;
  • Чувствителност или възпаление на устата;
  • Гадене;
  • Повръщане;

Когато сте на химиотерапия:

В дните, определени за посещение в клиниката за лекарствено лечение, когато са ви назначени кръвни изследвания, моля не приемайте храна поне 6-8 часа преди идването си в клиниката, с цел да не се компрометират кръвните изследвания.

След приключване на кръвните тестове, можете да хапнете лека закуска преди да отидете за започване на вливането. Повечето пациенти се чувстват най-добре, ако хапнат малка порция храна около час преди започване на процедурата. Ако самата терапия продължава часове, вземете със себе си нещо, за да се подкрепите.

Не се насилвайте, ако страничните ефекти от лечението ви пречат да се храните. Опи-тайте се да приемате често малки количества храна. Внимавайте с мазните или пържени храни, които могат да бъдат трудни за храносмилане и по възможност се опитайте да избягвате подобни храни в дните около вливанията. Уверете се, че поемате достатъчно количество вода и други течности всеки ден.


Хранене след края на лечението?

Повечето странични ефекти, свързани с храненето, изчезват след приключване на лечението. Понякога липсата на апетит, сухотата в устата, промяната на възприятията за вкус и мирис, затрудненото преглъщане или проблемите с теглото могат да продължат известно време след това. Ако е така, обърнете се за съвет към лекуващия екип и изгответе подходяща програма за справяне с проблемите.

Когато започнете да се чувствате добре, вероятно у вас ще възникнат въпроси относно здравословното хранене. Колкото е важно да приемате необходимите за организма хранителни вещества по време на лечението, точно толкова е важно да продължите да правиш най- доброто за себе си и след това. Здравословното хранене ще помогне за възвръщане на силите и възстановяване на тъканите, а и като цяло ще ви накара да се чувствате по-добре.

 

 

Тази статия е част от "Наръчник в помощ на пациенти с онкологични заболявания и техните близки". Научете повече ТУК.

СЪСТАВИТЕЛИ:
Любка Ангелова, консултант,
Асоциация на пациентите с
онкологични заболявания
Александър Миланов,
Клиничен социален работник
в Центъра по психология,
психоонкология и психосоматика,
Аджибадем Сити Клиник


КОНСУЛТАНТИ:
Българско онкологично научно
дружество (БОНД)