Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака на белия дроб, важен повод да подчертаем значимостта на ранното откриване на един от най-смъртоносните видове рак – този на белия дроб.

Ракът на белия дроб остава една от водещите причини за смъртност от рак в световен мащаб. Често се диагностицира на късен етап поради липсата на ранни симптоми, което прави ранното му диагностициране решаващ фактор за успешното леченние. Заболяването може да се прояви в различни форми, но най-често срещаните типове са недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) и дребноклетъчен рак на белия дроб (SCLC). Рисковите фактори включват тютюнопушене, фамилна обремененост с белодробен карцином, излагане на вторичен дим, радон и определени професионални рискове.

Роля на нискодозовата компютърна томография за ранно откриване на заболяването

Единственият подходящ за метод за ранно откриване на рака на белия дроб е нискодозовата компютърна томография ( НДКТ). Изследването се препоръчва при хора, които нямат оплаквания, но са с висок риск за развитие на карцином на белите дробове. Точно тези хора трябва да се подложат на т.н. скрининг за рак на бял дроб. Скрининг означава изследване за определена болест, преди да са се появили симптомите й. Целта на скрининга е болестта да бъде открита в ранен стадий, когато може по-успешно да бъде лекувана. Хората, които ще се подложат на дадено скринингово изследване трябва да отговарят на определени условия като пол, възраст, наследствени и други рискови фактори.

Нискодозовият компютърен томограф е рентгенов метод, при който томограф от последно поколение изследва белите дробове, прилагайки много ниска доза рентгенови лъчи. С помощта на иновативните компютърни технологии се получават срезовии образи на белите дробове, достатъчно информативни за да открият изменения под 5 мм.

Какво отличава Acibadem City Clinic Младост?

  • Акредитация и експертиза: Програмата за ранно откриване на рак на бял дроб в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост е първата одобрена от Министерство на здравеопазването в България. "Важно условие за успешното прилагане на програмата в клиничната ни практика е наличието на обучен персонал и подходяща апаратура, с които Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост разполага”, споделя Илия Дяков, главен медицински физик на болницата. Следвайки световните стандарти за фокус върху скрининга на пациентите, подходът на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост беше възприет и от други клиники. 
  • Напреднала технология: Използвайки съвременна нискодозова КТ технология, клиниката минимизира радиационното облъчване, докато максимизира диагностичната точност. Програмата на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост дава възможност за намаляване на риска за пациента с до 90 % в сравнение с националните референтни стойности. „Близо две години бяха нужни на екипа на Клиниката ни по образна диагностика да разработи клиничен протокол за скрининг, с минимално облъчване на пациента, но с достатъчна диагностична информация, за да може да се определи състоянието на пациента и последващата точна терапия.“, добавя гл.мед.ф. Дяков.

Действайте сега!

За хората с висок риск от развитие на рак на белия дроб, като дългогодишни пушачи или тези с история на излагане на вредни вещества, нискодозовото CT сканиране може да бъде спасяваща мярка. На Световния ден на рака на белия дроб призоваваме всички да приоритизират здравето си и да обмислят извършването на скрининг, ако попадат в групите с висок риск.