Арт терапия по модела на нейрографиката беше организирана за пациентите в Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Заедно с тях, рамо до рамо, рисуваха и медицински сестри от болницата, които ежедневно се грижат за тях. Събитието е по случай Световния месец за борба с рака и цели да помогне на пациентите да изразят на лист хартия своите емоции, страхове и надежди.

Нейрографика е начин за рисуване, с който се създават неповторими и сякаш абстрактни рисунки. Изображенията отразяват подсъзнанието на автора. По фигурите се разчита информация, която стои дълбоко в нас, в пластовете на безсъзнателното. Нейрографиката работи успешно като арт-терапия – премахва напрежението и лекува стреса. Да се усвои нейрографиката е необходимо само желанието да се държи молив в ръце. Тук не са необходими навици на художник.

Благодарим на Юлия Генчева, която преведе участниците през този творчески и терапевтичен процес. Тя чува диагнозата „рак“ само преди няколко години. Днес, вече преборила болестта, тя вдъхва сила и кураж на онези, които имат нужда от подкрепа! С бял лист, с цветове, с един разказ за силата на рисуването и терапевтичната сила на нейрографиката.