В забързаното ежедневие е лесно да забравим за нашия най-важен орган – сърцето. В тази връзка болничната група Acibadem City Clinic и 5 KM RUN се обединяват в отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември. Оградете в календарите си датата 30.09.2023г и се заредете с енергия за емблематичтия маратон, който стартира в 9:00 часа в Южен парк, София, от статуята с гълъбите.

За съжаление, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водещата причина за смърт в световен мащаб, отнемайки милиони животи всяка година. Добрата новина и надежда е, че много от тези заболявания и състояния могат да бъдат предотвратени или облекчени чрез прости промени в начина на живот. Редовната физическа активност, балансираната диета и справянето със стреса са ключови компоненти за поддържане на здраво сърце.

Друг притеснителен факт е, че хората избягват прегледите при кардиолог, особено когато липсват оплаквания и се чувстват в добра форма. А знаете ли, че е препоръчително още в 30-те си години да обърнете внимание на рисковите фактори и на сърдечното си здраве? Лекарите са категорични, че профилактичните прегледи на сърцето, ако нямате предходна история на сърдечно-съдови заболявания във фамилията, следва да започнат още от 40-годишна възраст.

От 5 KM RUN напомнят, че 5 км. дистанция е подходяща за широк кръг от хора и страхотно предизвикателство за всички онези, които ще се решат да бягат за първи път през живота си! Няма значение дали спринтирате, тичате или ходите - това е страхотен начин да направите първата решителна крачка към по-осъзнат начин на живот.

---------------