Aa

Хранене и диететика

Запази час

Kабинет по клинично хранене и диететика:

Диагностика на:

  • метаболитни нарушения
  • оценка на индивидуалния хранителен статус
  • оценка на всички рискови фактори за пациента

На тази база се определя следващото медицинско поведение  за всеки пациент-лечебно и здравословно хранене.

ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ:

1. Изработване на индивидуални хранителни режими при пациенти със следните заболявания:

  • артериална хипертония
  • исхемична болест на сърцето
  • диабетес мелитус - 1 и 2 тип
  • заболявания на храносмилателната система: гастрити, рефлукс-езофагити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатити, чернодробни заболявания, холецистит и холелитиаза, ентероколити, колити и др.
  • бъбречни заболявавия – остър  и хроничен нефрит, нефролитиаза и др.

Отделя се специално внимание при пациенти с разгънат метаболитен синдром-артериална хипертония, дислипидемия, нарушен въглехидратен толеранс до изявен диабет – в тясна колаборация с висококвалифицирани специалисти – кардиолог, ендокринолог, невролог, педиатър, нефролог, гастроентеролог и др.

2. Особено внимание се отделя при изработването на строго индивидуални хранителни режими при:

  • пациенти с пред - след тежки оперативни интервенции
  • захранване на изключително тежко болни
  • онкологично болни, след химио и лъчетерапия

3. Диагностика, корекция и дългосрочен контрол на пациенти с отклонения и нарушения в хранителното поведение:

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ:

1. При здрави индивиди от всички възрастови групи:

  • бебета и кърмачета
  • деца от 1-3 годишна възраст
  • юноши и подрастващи

2. Индивидуални хранителни режими при здрави хора в различни физиологични състояния:

  • бременост
  • кърмене
  • менопауза
  • активни спортисти и др.

Диагностика на отклонения и нарушения в хранителното поведение:

  • анорексия
  • булимия
  • орторексия

Клиничното хранене и диететика се ръководи от д-р Емилия Дончева. 

Може да запишете час за преглед на телефон 0700 13 127 или *5544.

Прегледите се извършват от:

Блог статии

Засилване на имунитета и правилно хранене