Много често, в търсене на правилен хранителен режим, пациентите ни минават в режим на безкрайно лутане – от диета на диета. И така отново и отново, сменяйки режим след режим, се оказват в порочен кръг, от който не само не успяват да намерят решение, а дори задълбочават и често влошават здравословното си състояние. Изключително важно е да се разбере, че всяка рязка, необмислена и крайна промяна в начина на хранене, има потенциала да навреди сериозно на здравето.

И ако преди диетите се спазваха основно с цел отслабване или поддържане на оптимални килограми, то днес те ни правят и посланици на нещо по-голямо – различни философии за живота, природата и здравето. И тук различните направления в храненето са най-разнообразни.

Спазващите изцяло растителна веган диета, например, далеч не са подбудени единствено от състоянието на своето тяло, а подхождат и с мисъл към животните и прегръщат каузата за свят без болка и жестокост. На крайно противоположната ос стоят привържениците на месоядството и идеята, че с интелекта и еволюцията си човекът се намира на върха на хранителната пирамида. Друг тип крайност носят в себе си диетите, изключващи напълно или свеждащи до минимум приема на определен тип нутриенти. Хранещите се на кето-диета са безкомпромисни по отношение на въглехидратите в храната и са поддръжници на идеята, че човешкото тяло и мозък могат да набавят нужната си енергия и без глюкоза – изцяло от храни с преобладаващи мазнини в състава си. На другата страна пък застават спазващите нискомазнинна диета, които се отнасят с особено голямо внимание към приема на мазнини, тъй като ги възприемат за причина номер едно за затлъстяването и качването на килограми. По сходен начин можем да противопоставим суровоядството и неговите последователи на диетата, пълна с хранителни добавки, шейкове на прах и други полуготови преработени продукти. С други думи – диетите вече са не само начин да оформим тялото си, но и да изразим себе си, житейската си философия и виждания. Но често, защитавайки своята позиция по отношение на храненето, забравяме за баланса и изпадаме в ненужни крайности, отразяващи се неблагоприятно на здравето ни.

Ключова, що се отнася до храненето на човек – независимо дали се стреми към отслабване, покачване на мускулна маса или поддържане на здравословно тегло, е думата „баланс“.

Всички диети, изхождайки още от самите им имена, предполагат изключване на определени храни и прекаленото наблягане върху други, лишения и дори глад. А изброеното е всичко друго, но не и балансът, към който всъщност трябва да се стремим.

Не по-малко важно от баланса в храненето е времето, което даваме на организма си при адаптирането му към нов начин на хранене. Да спрем да ядем вредна храна, ако досега сме се хранили предимно с такава, е немислимо да се случи в рамките на един ден или една седмица и би натоварило организма с излишен стрес. Само с време, търпение, постоянство и постепенно намаляване на приетите количества от вредната храна можем да положим основите на един по-здравословен образ на хранене, който ще бъде и по-устойчив във времето.

Универсална диета или хранителен режим, който да е подходящ за всекиго, при всякакви условия и състояния, би било много трудно и дори невъзможно да се състави.

Начинът ни на хранене е редно да бъде подчинен на

  • генералния ни начин на живот дали сме активни физически или прекарваме по-голямата част от деня седнали;
  • на предпочитанията ни – защото ако не се храним с това, което харесваме, надали ще изпитваме удоволствие от храната и рано или късно ще посегнем към възможно най-неподходящото изкушение;
  • на целите ни – дали се борим с излишни килограми, искаме да повишим мускулната си маса или да запазим сегашното си оптимално положение;
  • и не на последно място на общото ни здравословно състояние и спецификите на организма ни – било то заболявания, хранителни непоносимости, хормонални нарушения, състояние на психиката и т. н.

Като заключение можем да направим, че холистичният, балансиран и индивидуален подход при определянето начина ни на хранене е най-подходящ, оптимален и добър за нашето физическо и ментално здраве, от там – и за нашата фигура и външен вид.

----------------------------------------------

Д-р Енджи Касабие е доказал се с годините специалист в областта на диетиката и оптимизиране на здравето чрез правилно хранене. Философията ѝ за полезна и натурална храна в здраво и красиво тяло ѝ е спечелила статут на един от най-познатите и доверени нутриционисти в световен план.

Може да запишете час за преглед на телефон 0700 13 127 или *5544.

 

Свързани отделения