Още от самото възникване на човешкия род хората са движени напред от желанието си за подобряване – на средата и условията, в които живеят; на положението си в обществото; на здравето си; на външния си вид. За да стигнем до наши дни, в 21 век, когато смело говорим за т. нар. „хакване“ на нашето тяло, водени от стремежа си за възможно най-дълга младост и продължителност на живота. Самата дума „хак“ (hack) идва от компютърните среди и означава превъртане на играта, излизане от системата и нейното надхитряване. Биохакингът цели именно да превърти играта, наречена „остаряване“, и да обърне процеса на стареене на клетките или поне максимално да го удължи и забави във времето. И ако за някои това може би звучи противоестествено поради етимологичния произход на самата дума „биохакинг“, то добрата новина е, че той всъщност се практикува в пълен синхрон с естествения цикъл на живота и природата и не предполага нищо, което изначално не е присъщо за човешкия организъм. Тъкмо напротив – връщайки ни към някои забравени стари практики, изпитани през хилядолетията от нашите предци, ни прави по-здрави, по-красиви и по-млади.

В основата на биохакинга стои т. нар. хранене на клетъчно ниво. Какво представлява то?

За да си обясним този на пръв поглед сложен термин, нека първо се спрем на въпроса какво изобщо представлява храненето и какви функции има. Връщайки се отново назад във времето и проследявайки човешката еволюция, на първо четене в ежедневието ни храненето е било въпрос на оцеляване - все още само сме ловували диви животни и сме търсили и намирали диви ядливи растения в природата. Впоследствие, с преминаването ни към по-уседнало местообитание и развитието на земеделието и животновъдството, храненето се е превърнало в икономическа единица и разменна монета, в средство за търговия. Индустриализацията и масовото вкарване на хората в заводите пък изкарва на преден план функцията на храненето като източник на необходима за полагането на труд енергия. В постмодерното съвремие, когато изобилие от храна е налично повече от всякога, архаичните притеснения за набавянето на прехраната ни са заменени от естетическата функция на храненето и стремежът ни към удоволствие и стимулиране на всичките ни сетива с него. Е, функцията на храненето на бъдещето, която набира все по-голяма скорост, е именно свързана с биохакинга. Храненето на клетъчно ниво е на първо място философия, която възприема всяка храна и нутриентите ѝ като средство за подобряване на здравословното състояние, за обръщане процесите на стареене и за регенериране на вътрешните и външни органи и клетките, съставящи ги.

Проучвания през последните години, направени върху храненето на клетъчно ниво, обръщат изцяло представите ни за здраве, гени, наследственост и заболявания. Ако досега отдавахме по-голямата част от здравословните си проблеми на генетична предразположеност, то храненето на клетъчно ниво е тук, за да ни убеди в обратното. Или че е възможно генетично наследена предразположеност към развитие на злокачествени ракови клетки, например, да бъде неутрализирана посредством правилно хранене. Но всички подобни научни открития, направени във връзка с храненето на клетъчно ниво, идват не само с огромните възможности за оптимизиране на здравето ни, но и с необходимостта от поемането на лична отговорност – спрямо нас самите. Защото, изглежда, вече не би било релевантно да свързваме и обясняваме не малка част от здравословните си проблеми с гените си – те са причина за тях само до 20%. Или казано с други думи – храненето на клетъчно ниво поставя 80% от отговорността за здравословното ни състояние в нашите собствени ръце.

Тук идва въпросът как трябва да се храним, какви практики и принципи трябва да следваме, за да поддържаме оптимално здравословното си състояние. Храненето на клетъчно ниво далеч не е сложно, трудно постижимо и недостъпно, както мнозина може би смятат. Тъкмо напротив – до една голяма степен то се състои в опростяване на храната и спазването на забравени и останали в миналото, но изпитани и доказани техники.

  • Биохакингът е най-често асоцииран, например, с интервалното постене (intermittent fasting). Най-просто обяснено, в часовите прозорци от 12, 14, 16, 18 или повече часа, в които не приемаме храна, организмът ни преминава в режим на т. нар. автофагия (autophagy), започвайки, образно казано, да се „самоизяжда“. Но тук, разбира се, става въпрос за „самоизяждане“ на лошите клетки в тялото ни или един вид регенерацията му.  
  • Другите „звезди“ на биохакинга и храненето на клетъчно ниво са храните, богати на антиоксиданти. Със свойството си да неутрализират свободните радикали в организма ни, явяващи се главна причина за увреждане и умиране на клетките, те се явяват пръв и най-ценен помощник в борбата с остаряването и в превенцията на различни заболявания. Именно регулярният прием на супер-храни като боровинки и всички останали от семейство „berry”, морски дарове, риби, кръстоцветни зеленчуци, ядки и цитруси и включването им в храненето ни биха ни дарили с по-сияен, опънат и свеж вид на кожата. При това – това е само външният израз на вътрешното хармонизирано и пълноценно развитие на организма и органите ни.

Биохакингът е холистичен подход, включващ в себе си далеч не само храненето на клетъчно ниво. Практики като качествен сън, редовна физическа активност, оптимално излагане на слънчева светлина и набавяне на витамин D, правилна хидратация, дихателни техники, хормонален баланс, ментална стабилност, хармонични социални контакти и редовен стомах допълват подобряването на здравето ни. Интегрирането и оптимизирането на тези най-натурални и присъщи за нас, хората, навици в ежедневието ни доказано би подобрило живота ни.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Запишете час за консултация с Д-р Енджи Касабие на *5544, за да научите повече за храненето на клетъчно ниво и как то може да повлияе на вашето здраве.

Свързани отделения