В световния месец за борба с рака ви разказваме една вдъхновяваща история за силата на човешкия дух, както и за екипната работа на лекарите от отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост.

Представяме ви Веселина, младо момиче, което преди 3 години се среща с най-тежката диагноза - плоскоклетъчен карцином на езика. Всичко започва като няколко безобидни афти за героинята ни днес, които се образуват по вътрешната страна на устните, бузите и езика, но после става ясно, че това не са просто афти.

"В повечето случаи, афтата е просто афта. Но! В моя случая, тя се оказа рак. След лутане по кабинети и лекари, се озовах на точното място - при д-р Николай Недев и целия екип на Аджибадем Сити Клиник Младост. Веднага усетих, че съм на правилното място. Усетих го още с първата си среща с д-р Недев. Инстинктивно се доверих на опита му и още тогава знаех, че всичко ще бъде наред. Последва операция в Турция по препоръка на д-р Недев при блестящ хирург в Аджибадем Истанбул - д-р Хакан Аър, който отстрани половината от езика ми и извърши реконструкция чрез микрохирургия.", разказва Веселина

Налага се ракът да бъде изрязан, но заедно с него се премахва и половината от езика на Веселина. Ако пациент бъде оставен така, с половин език, той със сигурност би имал проблеми с преглъщането, дъвченето, говора и още куп други неща. Това налага реконструкция. И така още преди да навърши 30, Веселина преминaва сложна операция за премахване на половината от езика ѝ и реконструкция с тъкани от ръката ѝ – за да може отново да се храни, да говори и да чете приказки на малкия си син.

Тъй като ракът беше стигнал и до лимфните възли на врата, на Веселина й се налага да премине и курс лъчетерапия. Тя отново се доверява на д-р Николай Недев, завеждащ отделението в болницата.

"Признавам, че беше трудно, но благодарение на д-р Недев и екипът му, знаех, че не съм сама и заедно преминахме през това. Той е лекар, който не само разбира от работата си, но и умее да изслуша човека срещу себе си. Да му вдъхне надежда и кураж. Когато някой преминава през диагнозата рак, единствено, което иска да чуе е, че всичко ще е наред. Че това е само временно изпитание, за да ни направи по-силни. Аз вярвам в това, защото знам, че ракът ми помогна да видя света с други очи.

Три години по-късно Веселина с усмивка се среща с д-р Недев. Не за да говорят за болестта и миналото. Говорят за живота, за силата да не се откажеш, за силата да продължиш тогава, когато всичко изглежда невъзможно.

"На всички хора, които в момента преминават през тежък момент искам да им кажа: Всеки ден ще ставате по-силни, ракът не може и не трябва да пречупва желанието ви за живот. Знайте, че има лекари, който са готови да направят всичко по силите си, за да не се чувствате сами и болни. Ще вървят до вас в този труден период. И накрая, когато всичко наистина е наред, ще си кажете: добре че не се отказах, а продължих и ето ме тук, по-силен от всякога. Д-р Недев, благодаря! Благодаря Ви за професионализма и за топлото отношение! Желая Ви здраве!", добавя Веси. 

Благодарим ти, Веси, че не се отказа!

-----------------------------------------